čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Za ubodání a podřezání známého dostal u olomouckého soudu muž vyjímečný dvaadvacetiletý trest

Za brutální vraždu svého známého si pětačtyřicetiletý Robert Tancer odpyká ve vězení definitivně výjimečný trest 22 let. Rozhodl o tom dnes olomoucký vrchní soud. Potvrdil tak rozsudek ostravského krajského soudu, proti kterému se muž odvolal. Svou o dva roky mladší oběť napadl Tancer loni v červnu v ostravské ubytovně kvůli malichernosti, šlo o vrácení dluhu ve výši 500 korun. Muži zasadil dvě desítky bodných ran a nakonec mu podřezal hrdlo tak, že téměř oddělil hlavu od trupu.

Podle vrchního soudu je uložení výjimečného trestu na místě. „Důvodem je nejen charakter tohoto skutku, ale i minulost obžalovaného, je zde řada násilných skutků, obžalovaný se z toho neponaučil. Při uložení výjimečného trestu mu hrozila sazba 20 až 30 let, trest dva roky nad touto zvýšenou trestní sazbou s ohledem na všechny okolnosti považujeme za přiměřený," uvedl předseda senátu Vladimír Štefan.

Obžalovaný se k činu doznal a i dnes před odvolacím soudem svého jednání litoval. Odvolal se proti výroku krajského soudu o vině i trestu. U soudu tvrdil, že nešlo o surový způsob usmrcení. Jeho advokát uvedl, že již první rána byla smrtelná, a další napadení už oběť nemohla vnímat. Nebyl tak podle něj naplněn znak usmrcení zvlášť surovým způsobem. Podle předsedy senátu je však zvlášť surový způsob naplněn i v okamžiku, kdy je oběť od počátku v bezvědomí. „Odvolací námitka je tak zcela bezdůvodná," uvedl soudce.

Také podle žalobce Jaroslava Kouřila je kvalifikace zvlášť surového způsobu vraždy na místě. „Surový způsob je v tomto případě naplněn větším počtem bodných ran směřujících na hlavu a hruď poškozeného. Nůž také (obžalovaný) použil ke konečné devastaci těla poškozeného, kdy mu podřízl hrdlo," uvedl žalobce.

Vrah i oběť bydleli v jedné budově. Osudného dne Tancer zašel ke známému, aby se zeptal, jak to vypadá s vracením dlužné částky. Dlužník ale peníze neměl. Pravděpodobně v této souvislosti se oba opilí muži začali hádat. Obžalovaný měl v krvi okolo dvou promile alkoholu, napadený dokonce tři promile, svou roli tak sehrál i alkohol. Tancer během útoku použil hned několik nožů.

Tancer se po útoku vrátil do svého bytu, lehl si, dal si ucpávky do uší a usnul. Tělo zavražděného později objevili hasiči přivolaní k požáru v bytě. Jak vznikl, není jasné. Na Tancerovu stopu policisté přišli díky kamerám v domě, které jej zachytily, jak vstupuje do bytu známého i jak jej opouští. V jeho bytě pak našli zakrvácené oblečení.

Autoři | Foto By Fext [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Štítky krajský soud, rozhodnutí, trest, ubytovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.