čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Kraj podpoří dalších 1600 žadatelů o kotlíkové dotace

Olomoucký kraj v druhém kole takzvaných kotlíkových dotací podpoří téměř 1600 žadatelů, kteří se rozhodli nahradit své staré kotle na pevná paliva za moderní a ekologický typ zdroje tepla. Mezi zájemce kraj rozdělil bezmála 166,7 milionů korun. Maximální výše dotace na jeden projekt je zhruba 127.000 korun, informovala mluvčí hejtmanství Eva Knajblová. Dotace na výměnu kotlů rozděloval Olomoucký kraj už podruhé. První vlna byla vyhlášena v roce 2016, kdy přišlo více než 2000 žádostí, schváleno jich bylo 1540.

V druhé vlně radní schválili 1586 žádostí. „Největší zájem měli lidé o kondenzační kotle na zemní plyn, tepelná čerpadla a kombinovaná zařízení na uhlí a biomasu. Nejdůležitější je, že obyvatelé využitím tohoto dotačního programu přispějí ke zlepšení ovzduší v Olomouckém kraji," uvedl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Pavel Šoltys.

Lidé mohli předkládat žádosti od loňského října do konce dubna. Úředníci jich v tomto termínu zaevidovali přes dva tisíce, na několik set žadatelů se tak nedostalo. „Žádosti, které splnily podmínky dotačního programu, ale na které se teď nedostalo, jsme zařadili do takzvaného zásobníku. Pokud dojde k uvolnění potřebných finančních prostředků, bude z něj možné podpořit další žadatele," doplnil vedoucí krajského oddělení administrace dotací na kotle Martin Černocký.

Olomoucký kraj loni na podzim kvůli velkému zájmu lidí zvýšil částku určenou na druhé kolo dotací na výměnu kotlů o 43 milionů korun. Podle původního plánu si žadatelé měli rozdělit 124 milionů, nyní je to téměř 167 milionů korun. Příjem elektronických žádostí do druhého kola dotací na výměnu kotlů krajský úřad zahájil loni 24. října a hned v první minutě jich lidé zaslali 600.

Do roku 2020 jsou v Česku plánovány ještě dvě etapy dotací na kotle. V republice byly v první vlně určeny na výměnu kotlů tři miliardy korun z evropských peněz. V následujících čtyřech letech by mělo být rozděleno devět miliard korun a vyměněno až 100.000 kotlů. Měla by tak být nahrazena až třetina nejvíce znečišťujících kotlů v zemi.

 

Autoři | Foto www.kr-olomoucky.cz

Štítky kotlíkové dotace, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.