středa 24. dubna 2024 Jiří

Morava je navzdory suchu stále splavná, vody je dostatek

Řeka Morava v okolí Olomouce je navzdory suchému počasí a znatelnému poklesu hladiny stále bez větších problémů splavná na kánoích. Potíže mohou mít místy pouze rafty. "Návštěvnost na řece je dobrá, nenudíme se," řekl Petr Čamek ze společnosti IN LIFE MORAVA, která na řece Moravě v okolí Olomouce provozuje půjčovnu lodí.

Řeka Morava je podle Čamka nyní splavná od Postřelmova na Šumpersku. „Normálně tam vypouštíme lodě až do Olomouce," uvedl Čamek. Voda v řece Moravě nad Olomoucí se podle údajů www.raft.cz drží už jen centimetr nad limitem, který v jejím středním úseku od Postřelmova činí 72 centimetrů.

Podle Čamka je v některých úsecích řeky Moravy už vody méně, než bývá touto dobou obvyklé, avšak je stále splavná. „Kánoe zatím jezdí bez omezení, ale třeba rafty se tam občas musí přetáhnout. Ale nejsou to žádné stometrové úseky bez vody," podotkl.

Sucho už na začátku léta zhatilo plány vodáků na splutí říčky Hloučely, která vytéká z Plumlovské přehrady a vine se okrajovými částmi Prostějova. Kánoe měly na hladinu Hloučely po desetileté pauze opět vyplout v polovině června, avšak do říčky by muselo být vypuštěno velké množství vody z Plumlovské přehrady, což by v době sucha výrazně snížilo hladinu vodní nádrže. Splutí Hloučely proto vodáci odložili na podzim.

Poslední zmínka o sjíždění Hloučely se datuje do doby před deseti lety. Předsedkyně Okrašlovacího spolku města Prostějova Milada Sokolová letos chtěla tradici obnovit. Povodí Moravy ale organizátory akce požádalo o odklad chystané akce. Podle technicko-provozního ředitele Povodí Moravy Davida Fíny je třeba s vodou v Plumlovské přehradě kvůli suchu šetřit.

„Samozřejmě si uvědomuji, že i náš region je několik let ohrožen nedostatkem srážek, a tudíž vody. V žádném případě bychom akcí nechtěli ohrozit plaveckou a rybářskou sezónu či stát za ekologickou katastrofou. Proto jsme návrh na odklad ihned akceptovali," uvedla již dříve Sokolová.

Autoři | Foto Facebook Pádlo Morava

Štítky voda, Morava, raft, splavnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.