úterý 16. dubna 2024 Irena

Pevnost poznání ukáže, jak se lidstvo naučilo žít s atomovou bombou

Kdo otestoval největší atomovou bombu a jaké by byly její účinky při shození na Olomouc? Jakými vtipy si agenti obou stran studené války odlehčovali službu? Které fotografie jaderných pokusů obletěly celý svět? Co byl tzv. nukleární turismus v USA? Na tyto a další otázky odpoví od 18. do 26. srpna interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání Univerzity Palackého v Olomouci. Návštěvníci se mohou těšit na workshopy, tvůrčí dílny, chemické pokusy, kvízy a další zajímavé aktivity.

Více o programu na www.pevnostpoznani.cz

Návštěvníci se seznámí s projevy jaderné zbraně u věcí, u kterých by to možná ani nečekali. Zjistí, jak jeden vynález změnil vědní obory a kulturu. A vlastně celý svět. „Od vynalezení první atomové zbraně již lidstvo nemůže vést válku, aniž by riskovalo naprosté zničení Země. Tento stav se pro nás stává samozřejmostí, ale pojďme se podívat do historie, která nám může osvětlit několik zlomových okamžiků, kdy nejistotu prožívala celá planeta. Přijetí rizika se stalo zkušeností každého člověka a díky tomu můžeme sledovat přímé vlivy atomové bomby a jejích nástupců na všechny oblasti lidského života,“ lákal na program koordinátor sekce historie Tomáš Arnold.

Jaké formy života přežijí jaderný výbuch?

Animátoři Pevnosti poznání připravili doprovodný program v každé stálé expozici. V sekci Živá voda lidé zjistí, že všudypřítomnému ionizujícímu záření z přírodních i umělých zdrojů jsou vystaveni během celého života. Dozví se, jaká je tolerance organismů žijících na naší planetě a které formy života jsou schopny přežít jaderný výbuch. „V rámci tohoto tematického programu ukážeme, že studená válka napomohla rozvoji jedné z technologií, kterou dnes používáme se samozřejmostí – globálnímu navigačnímu systému neboli GPS. Zájemci si vyzkoušejí, zda si s touto technologií také rozumí, a možná naleznou i skryté poklady poznání,“ řekla koordinátorka sekce geografie Jitka Doležalová.

Radiace a vesmírný závod

Ve druhém patře budovy bude k vidění pomůcka sloužící k detekci ionizujícího záření. „Návštěvníci odhalí, že se s ionizujícím zářením setkávají každý den, a následně si vyzkouší, jaká úroveň ochrany je nutná před určitým ionizujícím zářením. Dozví se také, že s radiací byl spojen vesmírný závod a vysílání živých organismů do vesmíru, na kterých se testovaly ochranné štíty," doplnila Anna Krčmářová, koordinátorka sekce astronomie.

V další expozici lidé vezmou rozum do hrsti. Ocitnou se v roli kapitána nukleární ponorky nebo agenta jedné ze dvou znepřátelených stran. Rozmístí flotilu a povedou bitvu s nepřítelem, kterého neuvidí. Na základě zvláštních signálů dokonce odhalí agenty, kterých bude plná pevnost.

Program se uskuteční v jednotlivých expozicích v otevírací době Pevnosti poznání, ve všední den vždy od 9 do 17 hodin a o víkendu od 9 do 18 hodin. Během víkendů bude navíc doplněn chemickými pokusy v laboratoři.

Tisková zpráva

Štítky Pevnost poznání, atomová bomba, Univerzita Palackého, expozice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.