pátek 29. března 2024 Taťána

Neprodejné potraviny musejí obchody darovat, olomoucká potravinová banka letos získala 60 tun jídla

Dvojnásobný nárůst potravin převzala letos Potravinová banka v Olomouckém kraji. Během prvního pololetí získala od supermarketů téměř 60 tun nepotřebných potravin, jež putovaly prostřednictvím charitativních a humanitárních organizací k potřebným. Nárůst nastal podle pracovníků charity v důsledku toho, že velkoobchody mají letos povinnost neprodejné potraviny darovat, informovali zástupci Potravinové banky v Olomouckém kraji (PBOL).

Za celý rok získala PBOL od obchodů 25,5 tuny potravin. Letos to bylo téměř 60 tun a v důsledku novelizace zákona, podle kterého všechny obchody s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních nabízejí neprodejné zboží potravinovým bankám nebo humanitárním organizacím. „Jedná se o zboží s poškozeným obalem, špatným popisem nebo s prošlým datem minimální trvanlivosti. Od začátku ledna do konce června 2018 převzala PBOL 58,9 tun potravin," uvedla Iva Najďonovová z PBOL.

Nárůst hlásí i další potravinové banky v České republice; loni získaly od supermarketů 870 tun potravin, za letošní první půlrok je to víc než 1000 tun, uvedla Najďonovová. Ve srovnání přitom podle ní nejsou uvedeny žádné veřejné sbírky.

Hlavním cílem potravinových bank je zamezit plýtvání, předejít vyhazování použitelného zboží a poskytnout je potřebným. Mezi odběrateli PBOL jsou zhruba tři desítky organizací, které pomáhají sociálně slabým, handicapovaným nebo matkám samoživitelkám. Potravinová banka spolupracuje s obchodními řetězci a s jejich sklady v celém kraji. S některými supermarkety navázala spolupráci již loni. PBOL disponuje novým skladem pro potraviny v Olomouci - Řepčíně, brzy bude mít podle jejich zástupců k dispozici také sklad s chladicím systémem pro zeleninu a ovoce.

Potravinovou banku mohou naplnit i dárci, a to v sobotu 10. listopadu, kdy se uskuteční pošesté Národní potravinová sbírka. V Olomouckém kraji se zapojí přes 20 supermarketů a zhruba 15 organizací. V loňském ročníku se během sbírky vybralo 19 tun trvanlivých potravin a dvě tuny drogerie. Při sbírce pomáhalo na 250 dobrovolníků.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky jídlo, potraviny, charita, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.