čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Olomoucký soud uzavřel kauzu obchodníků s léky. Ti nelegálně utržili přes pět milionů a jdou do vězení

Olomoucký vrchní soud dnes po několika letech definitivně uzavřel kauzu dvou mužů, kteří nelegálně obchodovali s léky ze seznamu omamných a psychotropních látek. Bývalého ostravského vězeňského lékaře Antonína Strapinu soud poslal do vězení na devět let, trest mu tak oproti krajskému soudu snížil o dva roky. Jeho komplici Vlastimilu Hýžovi uložil odvolací soud souhrnný trest 11 let, přihlédl k jeho předchozímu odsouzení na devět let za obdobnou trestnou činnost. Muži podle rozsudku prodali nelegálně léky za 5,6 milionu korun.

Oběma mužům původně hrozilo za zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a za neoprávněné podnikání osm až 12 let vězení. „U obžalovaného Hýži bylo na místě uložení souhrnného trestu. Jako odpovídající nám připadá uložení trestu v druhé polovině trestní sazbě v trvání 11 let," uvedl předseda senátu Vladislav Šlapák.

Naopak u Strapiny připadal jedenáctiletý trest vrchnímu soudu nepřiměřený. „Rozsah jeho trestné činnosti je podstatně nižší než u obžalovaného Hýži. Na straně druhé bylo potřeba v trestu zohlednit i dobu, která uběhla od spáchání trestného činu. Jako zákonný považujeme trest devítiletý, který je přiměřený a odpovídající," doplnil soudce.

Strapinovi soud zakázal sedm let práci lékaře, zaplatit navíc musí peněžitý trest dva miliony korun. Vrchní soud se případem zabýval podruhé, v předchozím jednání kauzu vrátil kraji. Hýžu za obdobné jednání naopak vrchní soud v jiném procesu letos v dubnu pravomocně potrestal devíti lety vězení. Tento rozsudek se týkal období, kdy byl Hýža propuštěn z vazby po svém prvním zatčení. Tři měsíce po tom, co opustil celu, začal obchodovat s léky znova. Podle vrchního soudu šlo o dva sbíhající se trestné činy, na místě bylo proto uložení souhrnného trestu.

Bývalý lékař ostravské věznice Strapina podle obžaloby ve velkém nakupoval léky, které dál prodával se ziskem dalšímu obžalovanému a ten je pak nabízel přes internet. Celkem podle žalobkyně utržil více než 5,6 milionu korun. Šlo o různé druhy medikamentů, například léky tlumící chuť k jídlu adipex nebo antidepresiva a léky tlumící úzkost, jako jsou neurol, lexaurin nebo xanax. Podle obžaloby se jeden z odběratelů nelegálně prodávaných tablet stal na těchto lécích závislý.

Hýža se u soudu přiznal. Bývalý vězeňský lékař se snažil hájit tím, že léky pouze nakupoval a s jejich nelegálním prodejem neměl nic společného. Za prodejem léků podle něj stál jeho bývalý zaměstnanec, který však již nežije. Soud však jeho tvrzení neuvěřil.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky drogy, léky, obchod, soud, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.