pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Začal akademický rok, Olomouc oživí 21 tisíc studentů Univerzity Palackého

Téměř o pětinu se ode dneška zvýšil počet obyvatel v krajském městě Olomouci. Zásluhu na tom mají vysokoškolští studenti, kterým dnes začal akademický rok. Na osmi fakultách druhé nejstarší tuzemské univerzity studuje zhruba 21 tisíc studentů, v Olomouci bydlí přes 100 tisíc obyvatel. Návrat studentů do školních lavic pocítí nejen majitelé podniků jako knihkupectví, restaurace či kavárny, ale i místní. Už ráno byly například spoje MHD v okolí fakult mnohem plnější.

Akademický rok začal na Univerzitě Palackého pro většinu studentů tento týden. O týden dřív usedli do učeben studenti lékařské fakulty a fakulty zdravotnických věd. Přihlášku ke studiu si letos podalo přes 25 tisíc studentů, ke zkouškám se dostavilo 21 tisíc uchazečů.

„Celkem bylo letos přijato na Univerzitu Palackého 12 223 uchazečů o studium, počty zapsaných studentů však budeme vědět nejdříve 24. září po ukončení zápisů na všech fakultách," řekla mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Největší zájem je o filozofickou fakultu

Podle loňských čísel univerzita předpokládá, že se ke studiu zapíše zhruba 7000 prváků. Nejvíce studentů mělo zájem o studium na filozofické fakultě, kde si přihlášku podalo podle údajů univerzity 6566 studentů a na pedagogickou fakultu (5685 přihlášek), která zároveň hlásí největší nárůst uchazečů. Oproti loňsku zaznamenala o 310 přihlášek víc. Přes 3000 přihlášek letos zamířilo na přírodovědeckou a lékařskou fakultu.

Přijíždějí studenti z Číny, Ukrajiny nebo Španělska

Kromě Čechů obohatí život v krajském městě i zahraniční studenti. Letos si podalo přihlášku 2672 cizinců, což je oproti loňskému roku nárůst o 360 uchazečů. Podstatnou část podali zájemci ze Slovenska, odkud přišlo do Olomouce 2146 přihlášek, o 259 víc než loni. V Olomouci budou studovat ale i studenti z Číny, Velké Británie, Španělska, Ukrajiny, Polska či Ruska, dodala mluvčí.

ČTĚTE VÍCE: Vysokoškolské koleje v Olomouci praskají ve švech, jsou plně obsazené

Většina studentů bude bydlet na kolejích, letos byly před zahájením akademického roku podle ředitele Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josefa Suchánka naplněny na sto procent, několik desítek zájemců musela správa zatím odmítnout. Koleje nabízejí 4550 míst, cena za lůžko se letos mírně zvedla a pohybuje se v rozmezí 70 až 118 korun. Další studenti si ve městě pronajímají byty. Podle zástupců realitních kanceláří poptávka často vrcholí až s koncem prázdnin a neutichá ani po zahájení školního roku.

Autoři | Foto Faceboook Univerzita Palackého

Štítky studenti, vzdělání, UPOL, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.