čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Čtvrtý ročník knižního veletrhu LITR ovládne od pátku do neděle olomoucký Konvikt

Autorským a uměleckým publikacím i nízkonákladovému vydávání knih a časopisů bude od pátku do neděle patřit olomoucký Konvikt. Konat se zde bude čtvrtý ročník knižního veletrhu s názvem LITR. Prodejní veletrh představí nejen autorské knihy, umělecké artefakty, ale i exkluzivní papírové výrobky, které produkují malí nezávislí nakladatelé nebo samotní autoři, tedy výtvarníci, spisovatelé, ilustrátoři či grafičtí designéři. Informovala o tom mluvčí veletrhu Veronika Zapatová.

„Hlavní program festivalu tvoří prodejní veletrh...“

Přehlídka se letos poprvé koná v Konviktu, Uměleckém centru Univerzity Palackého. Stěhuje se sem z kulturního a komunitního centra W7 ve Wurmově ulici. „Hlavní program festivalu tvoří prodejní veletrh. V sobotu a v neděli se formou vlastních prodejních stánků představí více než 30 malých nezávislých nakladatelů, výtvarníků a umělců z celé České republiky," uvedla mluvčí. Zastoupen bude například časopis Fotograf, literární měsíčník HOST, dětský časopis Raketa, knihkupectví PageFive, ArtMap, komiksové nakladatelství No Ordinary Heroes či nakladatelství Labyrint nebo Take Take Take.

Petr Švolba, Jasmin Schaitlová nebo Matěj Frank

Součástí veletrhu budou také dvě kolektivní výstavy v Galerii v Podkroví zaměřené na knižní tvorbu. Ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví zde bude vystaveno 17 vítězných knih soutěže Nejkrásnější české knihy. První veřejné vystavení vybraných autorských knih v této galerii čeká také bývalé studenty Katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty UP.

Dosud nejobsáhlejší výstavní program v historii veletrhu zahájí v pátek hned dvě vernisáže v Galerii XY na Dolním náměstí, kde se představí dlouholetý architekt veletrhu LITR, sochař Petr Švolba, a vídeňská umělkyně Jasmin Schaitlová společně s opavským rodákem Matějem Frankem. Ve Vitríně Deniska na ně naváže instalace laureáta ceny Jindřicha Chalupeckého Romany Štětiny. Po roce se na LITR vrací Jan Šrámek, aby odhalil dvě nové velkoformátové ilustrace, které se věnují již neexistujícím realizacím z prostředí Olomouce.

Součástí veletrhu budou tvůrčí dílny pro děti i dospělé. „V průběhu veletrhu si budou moci návštěvníci vyzkoušet techniku horkou ražbou, zúčastnit se kurzu závodní rychlokresby, vytvořit originální potisky na textil, osvojit si rozmanité techniky kaligrafie nebo si opravit starou rozpadlou knihu," doplnila Zapatová. Veletrh LITR doprovodí po celou dobu jeho konání také hudební vystoupení. Více informací o veletrhu najdete zde.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky knihy, veletrh, Konvikt, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.