úterý 19. března 2024 Josef

Rekonstrukce olomoucké oranžerie ve Smetanových sadech je u konce, bude sloužit kultuře i sportu

Jako malá výstavní místnost a galerie, koncertní síň či komorní divadelní sál bude sloužit historická oranžerie v olomouckých Smetanových sadech, jejíž náročná rekonstrukce byla v těchto dnech dokončena. Oprava národní kulturní památky byla zahájena v roce 2015 a bez započtení DPH stála zhruba 16 milionů korun. Značnou část nákladů pokryla radnice.

Oranžerii kvůli špatnému technickému stavu hrozila demolice. Výstaviště Flora ji proto v roce 2015 začalo opravovat. Na oranžerii, která stojí v sousedství restaurace Fontána v Rudolfově aleji, tehdy dělníci provedli sanační práce, aby zabránili působení dřevomorky a dalších dřevokazných hub. Následovaly další etapy rekonstrukce, která letos v létě postoupila do závěrečné fáze, kdy dělníci instalovali repliky historických oken.

„Využití zrekonstruované oranžerie bude víceúčelové. Může sloužit jako malá výstavní místnost nejen v rámci tří stěžejních květinových výstav či jako krátkodobá galerie. V oranžerii se mohou pořádat kulturní činnosti, koncerty či divadla," uvedla mluvčí Výstaviště Flora Michaela Nováková. Oranžerie bude také sloužit k volnočasovým a sportovním aktivitám nebo jako zázemí pro příměstské tábory.

První etapa oprav oranžerie byla provedena v roce 2015 a stála 1,73 milionu korun. Druhá fáze o rok později přišla na 2,3 milionu korun a v roce 2017 byla provedena třetí etapa oprav za dva miliony korun. Letos byly osazeny repliky historických oken a dělníci v oranžerii instalovali topení, dveře a dlažbu. Celkové náklady na tuto poslední etapu rekonstrukce činily 9,8 milionu korun.

Národní kulturní památka, která dříve sloužila pro přezimování choulostivých dřevin, byla postavena ve druhé polovině 19. století podle versailleské předlohy. Do parku v centru Olomouce byla přemístěna v roce 1886 z nedaleké Velké Bystřice. Bohaté sbírky vzácných exotických rostlin byly v oranžerii umístěny až do roku 1927, kdy byly otevřeny moderní palmové skleníky. Poté byla oranžerie využívána spíše jako zázemí výstaviště. Fungovala v ní například zámečnická či údržbářská dílna.

Autoři | Foto Blanka Martinovská (olomouc.eu)

Štítky oranžerie, rekonstrukce, Smetanovy Sady, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.