pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Povodí zjišťuje vliv stavby vodního díla Skalička na okolní oblasti, jako je Hranická propast či lázně v Teplicích nad Bečvou

Povodí Moravy zadá kvůli stavbě dlouho plánovaného vodního díla Skalička u Hranic na Přerovsku podrobnou hydrogeologickou studii. Měla by objasnit, zda může mít stavba vliv na podzemní a minerální vody a nedalekou krasovou oblast. Na problémy upozorňují odborníci, podle kterých by mohlo zvolení varianty trvalého zatopení území zničit celý systém. Podle zástupců povodí by měla být studie hotova v polovině příštího roku. Teprve poté se rozhodne o typu stavby, řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

„Podrobná hydrogeologická studie má za cíl posoudit vliv jednotlivých variant na hydrogeologické poměry v zájmové oblasti a stanovit případná opatření, jak negativním vlivům předejít," uvedl mluvčí povodí. Podotkl, že je připravena zadávací dokumentace pro tuto studii. „Samotná studie by měla být hotova v průběhu poloviny příštího roku. Tyto kroky iniciovalo Povodí Moravy, další postup konzultujeme s renomovanými odborníky na danou problematiku a také ministerstvem životního prostředí," doplnil Chmelař.

Otázka možného rizika vodního díla Skalička na systém minerálních vod Hranického krasu se otevřela poté, co se o dílu začalo uvažovat kvůli extrémním suchům také jako o trvalé vodní nádrži. Podle nedávno zveřejněné studie odborníků z brněnské Mendelovy univerzity existuje jednoznačná souvislost výronů hlubinných plynů a kvality minerálních vod s hladinou vody v korytě Bečvy. Problém by mohl nastat v případě trvalé zátopy, upozorňují odborníci. Dotknout by se to mohlo minerálních vod, které využívají Lázně Teplice nad Bečvou, klima Zbrašovských aragonitových jeskyní i Hranické propasti.

Ve hře je pět variant nádrže - boční suchý poldr, boční vodní nádrž, průtočná nádrž, víceúčelová nádrž a průtočná nádrž s částečným naplněním. „O konečné variantě vodního díla Skalička zatím není rozhodnuto. Rozhodnutí, jaká varianta nádrže či poldru v lokalitě vznikne, může padnout teprve v okamžiku, až budou shromážděny požadované odborné podklady, tedy včetně studie hydrogeologických poměrů," doplnil Chmelař.

O vodním díle Skalička se mluví již od katastrofických povodní v roce 1997. Má ochránit před záplavami obce a města ležící kolem Bečvy. Ministerstvo zemědělství v srpnu oznámilo, že chce, aby Skalička byla vodní víceúčelovou nádrží místo suchého poldru, aby překlenula oba hydrologické extrémy - povodně i sucha. Konečnou variantu bude schvalovat vláda. Podle senátorky Jitky Seitlové se pokračuje ve výkupu pozemků. „Technické práce by měly podle neformálních informací začít nejdříve v roce 2024," řekla dnes novinářům Seitlová.

Autoři | Foto Facebook Skalička ryby

Štítky stavby, voda, počasí, Seitlová, Přerov, Hranice, propast, Skalička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.