pátek 26. dubna 2024 Oto

V areálu Mamutov bude vévodit mamut v životní velikosti a 3D projekce ze života pravěkých lovců

Přerov se posunul v plánech vybudovat velkolepý areál připomínající zdejší historii lovců mamutů. Vedení města se domluvilo se zástupci přerovské společnosti PMS na směně pozemků, na kterých má v budoucnu projekt v hodnotě kolem 150 milionů korun vyrůst.

Areál Mamutov má stát v lokalitě bývalé cihelny

Výměnu za městské pozemky v Újezdci musejí ještě schválit zastupitelé, informovala mluvčí radnice Lenka Chalupová. Areál Mamutov, který má představit pravěkou minulost zdejší městské části Předmostí, plánuje město řadu let. Směnou se podle Chalupové městu podaří scelit pozemky, na nichž by měl naučně-zábavný park být. „Mamutov má stát v lokalitě bývalé cihelny v Hranické ulici a na navazujícím zalesněném kopci zvaném Skalka. Část parcel patří městu a část společnosti PMS, která je ochotna se pozemků vzdát výměnou za jiné," uvedl náměstek primátora Michal Zácha (ODS). Odborník, který na oba pozemky vypracoval znalecký posudek, vyčíslil i finanční rozdíl v jejich hodnotě a to ve prospěch města, kterému tato transakce připíše na účet 68 tisíc korun.

Mamutov vás přenese do doby ledové

O parku Mamutov, který má být vybudován v místech, kde před 27 tisíci lety doopravdy žili mamuti i jejich lovci, se mluví už od roku 2008, kdy zastupitelé schválili záměr výstavby. Víceúčelový park světa lovců mamutů má přijít zhruba na 150 milionů korun, na stavbu se bude snažit město získat peníze. „Mamutov by mohl do autentických míst přilákat turisty z celého světa a ti by se mohli doslova teleportovat do doby ledové a podrobně ji poznat v průběhu čtyřhodinové prohlídky. Ocitli by se v obydlích pravěkých lidí, viděli jejich tábořiště i loveckou scénu, poznali by krajinu, v níž se pohybovali," popsal Pavel Juliš z přerovského magistrátu.

Součástí šestihektarového areálu má být také replika hromadného hrobu, který byl v Předmostí nalezen. Počítá se také s vyhlídkovou věží, která by měla nabídnout pohled do Moravské brány. Podobu velkolepého projektu již před několika lety zpracovávali odborníci. Uvedli tehdy, že expozici bude vévodit mamut v životní velikosti a 3D projekce ze života pravěkých lovců. Za vizi areálu už radnice zaplatila několik set tisíc korun. V přerovském Předmostí je jedno z nejznámějších evropských archeologických nalezišť starší doby kamenné. Město zde již vybudovalo Památník lovců mamutů, kde jsou zakonzervované pravěké nálezy z této oblasti, a naučnou stezku. Později otevřelo také infocentrum. Naučná stezka a památník leží nedaleko největšího nalezeného souboru lidských ostatků archaické formy homo sapiens sapiens. Hromadný hrob v roce 1894 objevil archeolog Karel Jaromír Maška. Nejvýznamnější část pravěkého naleziště je ale zastavěna sídlištěm, archeologové jsou však v této lokalitě nadále úspěšní.

Autoři | Foto mamutov.eu

Štítky Mamutov, areál, mamuti, Újezdec, plány, lovci, projekt

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.