pátek 29. března 2024 Taťána

Retro výstava čtrnáctiletého chlapce vás vrátí zpět v čase do 70. a 80. let

Přerovská městská galerie otevře příští týden výstavu, kterou zaplní soukromá sbírka socialistických artefaktů denní potřeby. Místo na ní najdou sáčky, lahve, plechovky a další obaly od potravinářského a drogistického zboží ze 70. a 80. let.

Součástí expozice bude i vojenský retro koutek. Veškeré exponáty pocházejí ze sbírky čtrnáctiletého Patrika Horkého z Přerova, informovala vedoucí galerie Lada Galová. „Na výstavě chci představit vlaječky, granáty nebo novou soupravu regulovčíka Československé armády. Vůbec za největší poklad své sbírky považuji originál plechovku Granka," uvedl sběratel, který je žákem osmé třídy Základní školy J. A. Komenského v Předmostí.

Originální kousky do své sbírky hledá v internetových aukcích nebo s matkou objíždí bleší trhy. Dobové rekvizity zaberou hlavní výstavní část galerie. „Desítky exponátů představíme formou ucelených tematických skupin. Pamětníci se mohou přijít pokochat pohledem na šumáky či čtyřicetihaléřové pudinky svého mládí, zavzpomínat na tehdejší pivní lahve, osvěžit si v paměti značky socialistických žvýkaček nebo si vybavit vůni tehdejších mýdel či pracích prášků," uvedla Galová, která je zároveň kurátorkou výstavy. První letošní výstava v Galerii města Přerova, která se otevře příští čtvrtek, bude zahájena společně s expozicí souboru Valachy přerovského malíře Jiřího Heinze.

Sedmdesátiletý autor na ní představí soubor olejomaleb inspirovaný valašskými chalupami a přírodou. Charakteristickým a sjednocujícím prvkem Heinzových obrazů je podle Galové specifické rámování do původních dřevěných lišt. Přerovská městská galerie sídlí v zámku, každoročně zde pořádá desítku výstav. Loni galerii včetně představení Letní divadelní scény navštívilo přes 15 tisíc lidí. Galerie uspořádala devět výstav, zásadní část výstavního kalendáře loňského roku zabral rozsáhlý výstavní projekt ke 100. výročí republiky. Jeho dvě části mapující století Přerovska ve výtvarném umění navštívilo dohromady přes čtyři tisíce lidí, dodala Galová.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky umění, galerie, výstava, socialismus

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.