čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Kriminalisté dopadli zloděje, kteří vykradli o silvestrovské noci rodinný dům

Hned druhý lednový den informovala policie veřejnost prostřednictvím médií o vykradeném domě na Hranicku. Ke krádeži došlo o silvestrovské noci. Kriminalistům se však podařilo rychle vypátrat pachatele.

„V době nepřítomnosti majitelů vnikl násilím, po vypáčení balkonových dveří, tehdy neznámý zloděj do rodinného domu. Po vloupání do objektu ukradl nalezené šperky, finanční hotovost, oděvy a elektroniku. To mu však bylo málo a z garáže odcizil ještě osobní vozidlo Fiat Bravo a motocykl značky Honda. Poškozeným byla na odcizení věcí způsobena předběžná škoda necelých 450 000 korun a na poškození 18 000 korun. O týden později se pachatel vrátil na místo činu a za pomoci již dříve odcizených klíčů, vnikl do vozidla Fiat Brava, které stálo na parkovišti před domem a odjel s ním neznámo kam. Majiteli v tomto případě způsobil další škodu ve výši 20 000 korun," řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Intenzivním šetřením a operativní činností se podařilo kriminalistům z Hranic vypátrat pachatele. Na základě souhlasu státního zástupce byl 17. ledna v obci na Prostějovsku zadržen osmatřicetiletý muž, který byl podezřelý z výše uvedeného jednání. V průběhu vyšetřování byly zajištěny některé z ukradených věcí a navíc bylo při domovní prohlídce zajištěno i zařízení sloužící k výrobě pervitinu. Kriminalisté dohledali a nalezli i obě osobní motorová vozidla včetně motorky, která se nacházela na různých místech jihomoravského kraje. 

Podezřelý skončil v cele a následující den mu policejní komisař sdělil, že proti němu bylo zahájeno trestní stíhání a do té doby podezřelý si vyslechl obvinění ze čtyř trestných činů, a to krádež, porušování domovní svobody, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a maření výkonu úředního rozhodnutí, za které mu dle trestního zákoníku hrozí až pětiletý trest odnětí svobody. Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě.

„Uvedené trestné činnosti se nedopustil sám, ale ve spolupráci s třicetiletým mužem, který se v současné době nachází ve výkonu trestu odnětí svobody v Brně. I jemu bylo sděleno obvinění z výše uvedených trestných činů. V průběhu šetření bylo prokázáno, že se oba muži dopouštěli další trestné činnosti na území olomouckého a jihomoravského kraje," dodala Zajícová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zloději, dopadení, kriminalisté

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.