pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Přerovské muzeum má nový depozitář, stěhuje tam 90 tisíc exponátů

Historický nábytek, obrazy, lapidárium i kostry či mamutí kly se v těchto dnech přesouvají po přerovských ulicích do nového depozitáře Muzea Komenského. Vybudován byl v bývalé škole na nábřeží Dr. Edvarda Beneše za 47 milionů korun. Muzeum jej plánovalo sedm let. Po dokončení stavebních úprav musí do něj nyní přestěhovat více než 90.000 sbírkových předmětů, řekl zástupce ředitele muzea Lubor Maloň. Do útrob depozitáře bude moci příští pátek mimořádně nahlédnout také veřejnost.

Depozitář muzeu dosud citelně chyběl, třetinu sbírek měl uloženou v pronajatých prostorách. Muzeum jej plánovalo od roku 2012, kdy získalo bezúplatným převodem od Olomouckého kraje objekt bývalé střední školy elektrotechnické. Studenti silnoproudých oborů se odtud o rok dříve přesunuli do školy v Lipníku nad Bečvou, pod kterou spadali. „Přinese nám to především ulehčení a zjednodušení práce, nebudeme mít tolik detašovaných pracovišť jako dosud. Ze čtyř různých míst tak budeme moci nyní sbírkové předměty přesunout do jednoho místa," uvedl Lubor Maloň.

Z nevyhovujících a obtížně dostupných externích depozitářů z Přerova i z okolních obcí nyní odborníci stěhují do nového depozitáře v pětipodlažní budově desítky tisíc sbírkových předmětů. „Největší část stěhovaného souboru tvoří archeologie, je to dohromady 65.000 kusů. Jsou mezi nimi kostry, kosti, ale i keramika, zbraně a další nálezy. Stěhují se také například šicí stroje, zbraně, nábytek nebo obrazy," doplnil Maloň.

Muzeum získalo pro nové depozitáře plochu 850 metrů čtverečních. V moderním objektu jsou kromě depozitáře umístěny také restaurátorské dílny a archeologické pracoviště. Vedle nově vybavených pracovišť archeologů a konzervátorů - restaurátorů bude pro potřeby odborné veřejnosti sloužit i badatelna. Muzeum prostory příští pátek mimořádně zpřístupní široké veřejnosti, a to od 14:00 do 17:00. Prohlídky vedené odbornými kurátory muzea jsou naplánovány v půlhodinových intervalech.

Současné Muzeum Komenského v Přerově vzniklo postupným slučováním několika přerovských muzeí. Nejstarší z nich, Museum Komenského, bylo založeno z iniciativy ředitele měšťanských škol Františka Slaměníka v roce 1888 a patří k nejstarším institucím svého druhu na světě. Ve svých sbírkách má celkem 330.000 exponátů. Podle počtu návštěvníků i expozic se řadí do první desítky muzeí v Česku.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky ČR, muzea, stavby, Přerov, depozitář, Muzeum Komenského

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.