úterý 19. března 2024 Josef

Přerov spouští službu Mobilní rozhlas, bude posílat informace do mobilů i e-mailových schránek

Přerovská radnice bude od dubna obyvatele informovat o dění ve městě pomocí zpráv zasílaných do chytrých mobilních telefonů či e-mailových schránek. "Mobilní rozhlas pomůže k lepší informovanosti veřejnosti," řekla dnes ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Provoz mobilního rozhlasu bude v Přerově a jeho místních částech podle Chalupové zahájen 1. dubna. Lidé se ale už nyní mohou do systému registrovat, a to na webu www.prerov.mobilnirozhlas.cz nebo přes mobilní aplikaci Zlepšeme Česko. Každý obyvatel si přitom může zvolit okruh informací, které ho zajímají.

„Uživatelé budou informováni třeba o blížícím se nebezpečí, blokovém čištění, odstávkách, poruchách, výpadcích energie, uzavírkách silnic, o ztracených věcech i zvířatech. Dozví se výstupy z rady města, jaký kulturní program je čeká, nebo kam mohou o víkendu vyrazit za zábavou,“ uvedl přerovský primátor Petr Měřínský.

Lidé, kteří se zapojí do mobilního rozhlasu, budou mít také možnost pomocí této aplikace poukázat na nepořádek v ulicích města, černé skládky či poškozený veřejný majetek. „Stačí, když daný problém vyfotí přes aplikaci Zlepšeme Česko. Snímek se už dostane do rukou těm, kteří se o nápravu postarají," podotkla Chalupová.

Aplikaci mobilního rozhlasu už v Česku používá přes 500 obcí a měst včetně Prahy. „Zajímavostí pro Přerovany může být to, že celý systém vymyslel jejich rodák Ondřej Švrček," uvedl náměstek primátora Michal Zácha. Připomněl, že až se celý systém zaběhne, může ho město využít i pro vytváření jednoduchých minireferend a průzkumů, na jejichž základě bude možné konzultovat některá rozhodnutí s občany a plánovat další kroky.

Mobilní rozhlas přijde Přerov v prvním roce fungování na 167.000 korun, v dalších letech se bude poplatek pohybovat kolem 100.000 korun ročně.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky správa, komunikace, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.