pátek 26. dubna 2024 Oto

V Hranicích bude MHD zdarma. V Olomouckém kraji půjde o vůbec první město

V Hranicích na Přerovsku bude od dubna jezdit městská hromadná doprava zdarma pro všechny. Město tak splnilo jeden z bodů programového prohlášení zastupitelstva. Radnice bude cestování MHD dotovat ze svého rozpočtu, pro letošní rok má na tyto účely vyčleněno 2,2 milionu korun, řekl mluvčí radnice Petr Bakovský. V Olomouckém kraji půjde o první město, MHD zdarma má v České republice několik měst.

Hranice chtějí víc cestujících v MHD

MHD v Hranicích zajišťují elektrobusy. Šest vozů v zeleno-bílých barvách jezdí na devíti městských linkách. Město se zároveň pustilo do velkého průzkumu, který by měl do budoucna zlepšit cestování po městě. Výsledek se promítne na podzim do úpravy jízdních řádů. „Snažíme se o to, aby MHD bylo co nejvíce využívané. MHD zdarma je prvním krokem. Druhý by měl přijít na podzim. Město si nechalo udělat průzkum, proč lidé tolik nevyužívají MHD a co by přivítali za změny. Průzkum se nyní zpracovává, snažíme se najít nejlepší harmonogram městské hromadné dopravy. Od podzimu by na základě průzkumu měly nastat systémové změny," uvedl mluvčí radnice.

Již dříve zavedli bezplatnou MHD ve Frýdku-Místku, Třeboni, Valašském Meziříčí, Hořovicích, Strakonicích nebo Lovosicích. Od loňského května jezdí autobusy zdarma v Litoměřicích, kde město zaznamenalo po zrušení jízdného velký nárůst počtu cestujících. V Olomouckém kraji jezdí MHD zdarma v Přerově, ale pouze v době smogové situace.

Za MHD zdarma zaplatí město dva miliony 

Radnice počítá s tím, že zavedení MHD zdarma bude město stát zhruba dva miliony korun. „Na letošní rok je v rozpočtu vyčleněno 2,2 milionu korun. Další peníze jsou vyčleněny na samotné systémové změny, které nastanou až ke konci roku," doplnil Bakovský.

PSALI JSME: Elektrobus v Hranicích podle policie začal hořet kvůli technické závadě

Výhodu by měli mít starší senioři i na příměstských linkách. Město Hranice se domluvilo s Olomouckým krajem, že příměstskou dopravu, kterou provozuje právě kraj, budou mít zdarma senioři nad 65 let. „Jako první krok si ale musejí u řidiče MHD vyzvednout takzvanou nulovou jízdenku, kterou jim řidič na požádání vydá. Tuto jízdenku pak mohou používat ve všech autobusech příměstské dopravy," doplnil Bakovský.

V Hranicích jezdí elektrobusy

V Hranicích jezdí od podzimu 2017 na linkách MHD elektrobusy. Město je nakoupilo především kvůli snaze o zlepšení kvality ovzduší. Zástupci města tehdy uvedli, že Hranice se staly prvním městem v zemi, které u městské hromadné dopravy kompletně přešly na elektropohon. Městské autobusy v Hranicích ročně najedou více než 250 tisíc kilometrů, dojezd mají 180 kilometrů. Provozovatelem MHD v Hranicích je dlouhodobě společnost ČSAD Frýdek-Místek, se kterou město podepsalo desetiletý kontrakt.

Autoři | Foto mesto-hranice.cz

Štítky ČR, elektrobus, MHD, Hranice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.