pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Muž, jehož pes usmrtil dítě kousnutím do hlavy, dostal dvouletou podmínku

Přerovský okresní soud dal dnes Lukáši Černoškovi, jehož pes usmrtil v bytě v Přerově dvouleté dítě, dvouletý podmíněný trest se zkušebním odkladem na tři roky. Podle soudu jednatřicetiletý muž nezajistil dohled nad psem a jeho výchovu. Tragédie se stala na konci roku 2017, chlapce usmrtil kříženec argentinské dogy a stafordšírského teriéra. Černošek byl v okamžiku tragédie v pokoji bytu sám s třemi dětmi. Obžalován byl z trestného činu usmrcení z nedbalosti, původně mu hrozilo až šest let vězení.

Tragédie se stala v prosinci 2017 v jednom z panelových bytů na sídlišti Předmostí. Černošek byl s dětmi v pokoji, jeho přítelkyně, teta napadeného chlapce, se sprchovala a babička byla v kuchyni. Matka napadeného chlapce dítě do bytu přivedla a odešla. Neštěstí se stalo ve chvíli, kdy Černošek vstal a odcházel, chlapec asi zatahal psa za ocas. Pes dítě kousl do hlavy. Zemřelo na místě.

Podle znalce neprošel pes řádným výcvikem. Zvíře označil "za časovanou bombu", jde podle něj o dominantního psa, který je v případě provokace připraven k útoku. V případu hrála roli řada faktorů. Šlo o křížence, tragédie se stala ve stísněném prostoru, kde byly tři děti, a chování nyní pětiletého psa podle něj nikdo z dospělých nekorigoval. Podle znalce si majitelé zvolili špatné plemeno. „Majitelé si ho vycvičili podle svého nejlepšího svědomí, chtěli ho jako mazlíčka a to jim stačilo," doplnil znalec.

Černošek již dříve odmítl, že by psa necvičil a nezajistil jeho výchovu. Hájil se tím, že pes byl bezproblémový a běžně k nim chodili domů příbuzní i známí s dětmi. Dítě podle něj zvíře provokovalo delší dobu. Tragédie po celou dobu procesu velmi litoval.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, soud, neštěstí, děti, úmrtí, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.