sobota 20. dubna 2024 Marcela

Přerovu sebrali extraligu. Klub teď žádá rezignaci vedení českého hokeje

Český svaz ledního hokeje (ČSLH) minulý týden opět vytvořil zcela nový systém soutěží pro sezonu 2019/20: ustanovil tzv. Juniorskou ligu akademií, které se mají účastnit všechny hokejové akademie a týmy Olomouce a Salzburgu. A dále dle názvu ponechal Extraligu juniorů, do které nabízí přihlášku týmům Havířova, Přerova, Vsetína a dalším 11 týmům od Písku a Ústí nad Labem až po Porubu a Kralupy. V praxi to znamená, že druhou nejvyšší soutěž „přejmenoval“ na extraligu.

Hokejové kluby AZ Residomo Havířov, HC ZUBR Přerov a VHK ROBE Vsetín považují toto jednání za doklad dalšího selhání při řízení tuzemského mládežnického hokeje a vyzývají vedení ČSHL v čele s předsedou Tomášem Králem k rezignaci. Stejně tak by podle zmíněných klubů měly na své funkce rezignovat členové Výkonného výboru ČSLH, kteří svými rozhodnutími tento chaos v praxi vytvářejí.

„Rozvrat v mládežnickém hokeji dosáhl zatím svého vrcholu. Po takto chaotickém jednání, jdoucímu proti zájmům a budoucnosti českého hokeje, by v každé normální organizaci její vedení už dávno muselo rezignovat. Proto k tomu vyzýváme i vedení ČSLH a členy VV, protože to je jediná cesta, jak zastavit devastaci juniorského hokeje,“ shodují se šéfové klubů Havířova, Přerova a Vsetína Jaroslav Mrowiec, Tomáš Pluháček a Daniel Tobola.

Od ledna 2019 jde o čtvrtou změnu v systému juniorského hokeje za poslední čtyři měsíce, navíc učiněné v průběhu rozehrané soutěže. Nejdříve svaz ujišťoval, že pro nadcházející ročník k žádné změně nedojde. Potom administrativně vyřadil kluby Havířova, Přerova, Vsetína (který v té době bojuje v play-off a vyřazuje například brněnskou Kometu) a Salzburgu. Poté soutěž pro příští ročník uzavírá a odepírá tak účast klubům Písku a Ústí n. Labem, které si ji vybojovaly na ledě. Poté opět přijímá do nejvyšší soutěže RedBull Salzburg, před pár týdny vyřazený. A nyní ČSHL e-mailem bez jakékoliv předchozí komunikace v přihlášce do soutěže jakoby mimochodem oznamuje vytvoření zcela nové soutěže Juniorské ligy akademií a rozšíření extraligy juniorů o 11 dalších týmů.

„Vedle neschopnosti systematicky řídit hokejovou soutěž jsou změny bohužel motivovány i snahou výhodně přetáhnout nejlepší hráče Vsetína, Přerova a Havířova do dalších týmů. Když to nešlo na ledě, tak nás zkouší porazit u stolu. Alarmující také je, že na úkor českých a moravských týmů a českých a moravských hráčů se budou v české nejvyšší soutěži rozvíjet rakouští junioři,“ konstatují J. Mrowiec, T. Pluháček a D. Tobola.

Hokejové kluby AZ Residomo Havířov, HC ZUBR Přerov a VHK ROBE Vsetín se dožadují zrušení rozhodnutí o svém vyřazení z nejvyšší soutěže u arbitráže ČSLH. Svaz na rozhodnutí arbitráže nevyčkal a tím, že rozhodl o další nové podobě soutěže pro ročník 2019/20, vystavil všechny kluby další nejistotě. Kluby Havířova, Přerova a Vsetína vyčíslily ztráty vzniklé administrativním zásahem ČSLH na 10 milionů korun za jednu sezónu. V případě, že arbitráž nezruší rozhodnutí o vyřazení, budou se kluby domáhat svých práv u civilních soudů.

Tisková zpráva | Foto hokejprerov.cz

Štítky sport, hokej, junioři, rezignace, Přerov

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.