čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Galerie města Přerova vystaví absolventské práce studentů Základní umělecké školy

Galerii města Přerova zaplní kolekce figurálních velkoformátových akrylových maleb, autoportréty na vitrážích či funkční hodiny z kartonu.

Jde o absolventské práce studentů zdejší Základní umělecké školy Bedřicha Kozánka, škola takto bude vystavovat v galerii již po sedmé. Letos své práce hodlá prezentovat celkem 22 absolventů. Výstava originálních exponátů bude otevřena 30. dubna a k vidění bude v prostorách galerie do 26. května, informovala vedoucí galerie Lada Galová.

Na výstavě nebudou chybět například také autorské knihy, jejichž hlavní hrdinové budou vymodelováni z keramiky, či vitráže. Kromě samotných děl má výstava představit také to, jak si žáci pod odborným vedením osvojili základní výtvarné techniky. „Moji žáci v galerii instalují vitráže, které jsou zajímavé originálním námětem a sice tím, že jsou to jejich autoportréty," uvedl vedoucí výtvarného oboru Vladislav Časta.

Tematicky podobné zadání zpracovali i žáci pedagožky Světlany Lašákové. „Za úkol měli figurální téma Tak tohle jsem já..., tedy namalovat sami sebe, ale pozor - téměř v životní velikosti," řekla Lašáková. Kromě těchto figurálních akrylových maleb na velkých formátech předvedou na výstavě třeba i kolekci krojovaných žen. Další absolvující žákyně předvedou svou autorskou knihu, kdy měly hlavní postavu vymodelovaly z keramiky.

Všichni žáci společně představí kresbu, malbu, grafiku, keramiku, prostorovou i objektovou tvorbu. Výstava je retrospektivní a její podstatou je prezentovat nejzdařilejší práce, které vznikly během uplynulých let docházky každého žáka, doplnila vedoucí galerie. Současnou podobu Základní umělecké školy Bedřicha Kozánka v Přerově tvoří komplex tří budov v Přerově a pobočky v Brodku u Přerova, Tovačově a Troubkách.

Školu navštěvuje více než tisícovka žáků, o které pečuje v hudebním a výtvarném oboru 43 pedagogů. Talentové zkoušky do výtvarného oboru se letos konají 11. nebo 12. června v 16:30 v prostorách výtvarného oboru v Máchově ulici.

Autoři | Foto Facebook Galerie města Přerova

Štítky studneti, výstava, škola, galerie, Přerov, umění, kultura

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.