pátek 17. května 2024 Aneta

Výstava současných i dobových snímků v přerovském muzeu ukáže proměny Přerova

Proměny Přerova během uplynulých 100 let zachycuje nová fotografická výstava Muzea Komenského. Pohled na město nabídne prostřednictvím dobových a současných fotografií zachycujících přerovské ulice a náměstí v různých časových obdobích. Výstava bude otevřena tento čtvrtek a ponese název Přerov včera a dnes. Řekla to vedoucí výstavního a programového oddělení Romana Nitková.

„Výstava fotografií představí návštěvníkům různá zákoutí města Přerova a bude sledovat jejich proměnu v uplynulém století. Historické snímky často zachycují dnes již neexistující, zmizelé nebo zcela přestavěné části přerovských ulic a náměstí. Výstava bude doplněna o srovnávací fotografie ze současnosti a nabídne tak návštěvníkům pohled na stejná místa v různém čase," uvedla Nitková.

Podle kurátorky výstavy Šárky Krákorové Pajůrkové bylo často středem pozornosti většiny fotografů, profesionálů i amatérů centrum města. Zobrazeno je především Horní náměstí se zámkem, Žerotínovo náměstí a přilehlé ulice. „Porovnáním historických fotografií se současnými snímky fotografky přerovského muzea Ivety Juchelkové tak můžeme poznat, jak vypadal Přerov včera a dnes," doplnila kurátorka.

Přerov v posledních dvou stoletích podle zástupců muzea několikrát radikálně změnil svou tvář. „První jeho výrazná proměna nastala po zavedení železnice v roce 1841. Dopravní spojení s okolním světem umožnilo průmyslový rozvoj do té doby malého hanáckého města. Přerov se začal rozrůstat, měnila se skladba jeho obyvatelstva, vznikaly nové obytné čtvrti," popsala kurátorka. Poslední radikální proměnou Přerov prošel v 70. a 80. letech 20. století, kdy město proměnila rozsáhlá panelová výstavba. Z Přerova zmizely celé bloky starých, často zajímavých domů a místo nich se vztyčily do té doby v Přerově neexistující domy výškové, které daly městu novou tvář.

Většina veřejných reprezentativních budov města byla postavena od 70. let 19. století do první světové války. Jednou z nejvýraznějších je budova gymnázia z roku 1877 v ulici Komenského nebo Městský dům z roku 1897 na dnešním náměstí T. G. Masaryka. Řada ze staveb byla v době válečných let zničena, dodala kurátorka.

Záběry starých přerovských ulic i jejich současnou podobu si návštěvníci mohou společně s kolekcí historických fotografických přístrojů prohlédnout v prostorách muzea až do 6. října letošního roku.

Autoři | Foto Muzeum Komenského Přerov

Štítky muzea, výtvarné, historie, fotografie, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.