pátek 29. března 2024 Taťána

Průřez tvorbou malířky Hlobilové vystaví přerovská galerie

Přerovská městská galerie otevře příští týden ve čtvrtek výstavu Dany Hlobilové, přerovské rodačky a držitelky mnoha ocenění za celoživotní přínos české výtvarné scéně.

Jednadevadesátiletá autorka představí průřez svou celoživotní tvorbou. Všechny obrazy budou v Přerově vystaveny poprvé, některé z nich budou mít dokonce premiéru, informovala vedoucí galerie a kurátorka výstavy Lada Galová. Expozice bude otevřena celý červen a bude prodejní.

„Dramaturgicky se výstava odráží od autorčiných největších životních zálib. Těmi jsou hudba, architektura a dálky. Přesně taková témata kloubí soubor odkazující na časté cesty umělkyně do zahraničí a její zájem o tamní umění," uvedla Galová. Vystaveny budou například malby temperou s názvem Einstein a Ptolemaios v Ulmu, Augsburg od Augusta k Fügnerovi nebo třeba Lucca a svatý Krištof.

V expozici bude i část upomínající na autorčiny začátky a soukromý život. „Dvě malby s námětem létání jsou poděkováním celoživotnímu partnerovi, leteckému konstruktérovi a hlavně realizátorovi některých malířčiných námětů do podoby trojrozměrné. Příkladem toho v Přerově bude třeba svařovaná kovová ozdobná mříž," přiblížila Galová. Autorčina setkání s architekturou pak zastoupí malba Krámek se zničenými sny jako vzpomínka na luxusní prodejnu světel na Václavském náměstí, kterou kdysi Hlobilová jedinečně navrhla.

Na výstavě se odrazí i autorčina láska k hudbě. „Otec Dany Hlobilové, hudební skladatel a vysokoškolský pedagog Emil Hlobil, jehož oborem byla opera a klasická hudba, inspiroval svou dceru k snad nekonečnému cyklu zahrad, věnovaných hudebníkům," dodala Galová. Toto téma se nakonec stalo také inspirací pro samotný název výstavy - Tříkolka v zahradě pro Jacquesa Brela, což je nejmladší vystavený obraz, abstrakce z roku 2017. Obraz odkazuje k belgickému šansoniérovi, jehož songy na vernisáži zazní ve speciálním nastudování právě pro tuto příležitost v podání zpěvačky a flétnistky Kateřiny Sekerové a pianisty Petra Stojana.

Akademická malířka se dříve věnovala designu a užité grafice. Navrhovala a realizovala výtvarná díla pro veřejný prostor, věnovala se kresbě a malbě. Její tvorba má široký tematický i žánrový záběr. Asi nejznámější prací je spolupráce na projektu skleněné Zpívající fontány pro světovou výstavu v Bruselu v roce 1958. Její tvorbu připomíná od února také výstava v Muzeu Komenského v Přerově.

Autoři | Foto Facebook Galerie města Přerova

Štítky galerie, malířka, kultura, Hlobilová

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.