čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Předmostí čeká poslední část regenerace. Vznikne fitness hřiště i místo na pěstování bylinek

Místní část Předmostí čeká letos v pořadí už třináctá etapa regenerace, která přijde město Přerov na necelých 16 milionů korun včetně DPH. Panelové sídliště v Předmostí bylo vybudováno v 80. letech minulého století v místech světoznámého archeologického naleziště lovců mamutů.

V Teličkově ulici vznikne parkour a fitness hřiště

Už v roce 2003 přišel první návrh na obnovu, která měla místo zatraktivnit, od té doby se sídliště i s přilehlou zástavbou starších rodinných domů modernizuje.  Tentokrát přicházejí na řadu ulice Teličkova, Tyršova, Kotkova a část Hranické – a prioritou jsou stavební úpravy chodníků, cyklostezek a parkovišť. A nejen to.

 „U cyklostezky v ulici Hranická  v blízkosti zastávky autobusové dopravy „Dům služeb”  je například navrženo veřejné servisní místo pro cyklisty, umístěna tam bude veřejná ruční pumpa na kola,“ uvedla náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová. Připomněla, že projekt řeší třeba i modernizaci veřejného osvětlení, obnovu zeleně a vybudování komunitních zahrádek.

U vchodů číslo 4 a 5 v Teličkově ulici jsou navrženy nové půdorysně obloukové chodníky, které zajišťují přístup ke komunitním zahrádkám – což jsou květináče ve tvaru U, v nichž mohou místní obyvatelé pěstovat nízké okrasné i užitkové rostliny či byliny,“ doplnil Zdeněk Dostál z přerovského magistrátu. A projekt myslí i na sportovní a volnočasové vyžití lidí z Předmostí. V plánu je parkour a fitness hřiště, které vznikne v místě stávajícího sportoviště v Teličkově ulici – za výměníkovou stanicí Tepla.

Třináctá etapa regenerace bude poslední

Regenerace Předmostí má za sebou poměrně dlouhou historii. Zastupitelstvo města Přerova schválilo tento program 27. listopadu roku 2003, s opravami se začalo už v roce 2004. „Za patnáct let se v rámci dvanácti etap proinvestovalo 104, 4 milionů korun, z toho 51, 5 milionu byla dotace státu. Místní část dostala nové chodníky, cyklostezky, osvětlení, obnovil se městský mobiliář, vybudovalo se tu náměstíčko, opravila zeď hřbitova, jsou tu nová hřiště i parkovací místa, nezapomněli jsme ani na nové zelené plochy,“ vzpomněl Pavel Gala z přerovského magistrátu.

Plánovaná třináctá etapa regenerace je poslední etapou. Aktuálně radní města na svém červencovém jednání schválili zadávací podmínky na tuto veřejnou zakázku. Samotné práce by měly probíhat v letošním i příštím roce. 

Tisková zpráva | Foto pixabay.com | Zdroj prerov.eu

Štítky sídliště, Předmostí, Přerov, regenerace

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.