pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Na černo vybudovaná hráz v Troubkách bude přes léto odstraněna

Troubky na Přerovsku, symbol záplav z roku 1997, během léta odstraní jednu ze dvou hrází, kterou si obyvatelé sami vybudovali bez povolení úřadů na ochranu proti povodním.

Troubky sice prokázaly, že provizorní stavba na Panské louce by nikoho neohrozila, ale na druhé straně ani nedokázaly, že by hrázka během povodní někomu pomohla. Na odstranění valu se během řízení na stavebním úřadě dohodli zástupci Troubek i Přerova, na jehož pozemcích hráz zčásti stojí, píše včerejší Mladá fronta Dnes (MfD).

Hrázka na Panské louce vznikla v roce 2013 tak, že obec nechala o půl metru zvýšit mez oddělující od sebe katastr Troubek od přerovské místní části Henčlov. Už o tři roky dřív, bezprostředně poté, co Troubky vyplavila druhá povodeň, si místní postavili jinou hráz v místě, jemuž se říká Závalí.

I tento 700 metrů dlouhý a v průměru metr a půl vysoký val, dimenzovaný na dvaceti- až padesátiletou povodeň, vznikal narychlo bez stavebního povolení, ale úřady jej dodatečně schválily jako dočasnou stavbu. U valu na Panské louce se to obci nepodařilo. Proti vybudovanému valu se už od začátku negativně stavělo Povodí Moravy. Z jeho hydrotechnického posouzení vyplynulo, že na stavbu Troubeckých by doplatil Henčlov, kde by se hladina při stoleté vodě zvýšila téměř o 30 centimetrů.

Nezávislý posudek odborníků z Vysokého učení technického v Brně tuto hrozbu sice snížil na centimetr, ale zároveň poukázal na to, že Troubky by z hráze neměly žádný prospěch. Starosta Troubek Radek Brázda MfD řekl, že se obec proto dohodla s místní zemědělskou společností, že mez po ukončení žní na přelomu srpna a září rozorá.

Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře by Troubky měly být v budoucnu chráněny komplexně systémem hrází o délce přes šest kilometrů. Ke stavbě, jejíž náklady se odhadují na 400 milionů korun, obec už třetím rokem vykupuje pozemky. Výkupy jsou hotové z poloviny. Potřeba je ještě také změna územního plánu.

Autoři | Foto Facebook Meteo info

Štítky hráz, Troubky, povodně, Panská louka

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.