úterý 19. března 2024 Josef

Kostel svatého Vavřince v Přerově se dočká opravy střechy

Farní kostel svatého Vavřince potřebuje opravit střechu – a přerovští radní odsouhlasili, že na první plánovanou etapu rekonstrukce město přispěje.

Pokud budou mít v srpnu stejný názor i zastupitelé, získá na střechu Římskokatolická farnost Přerov dotaci ve výši 350 tisíc korun,“ uvedla náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová.

Generální oprava střechy kostela je vyčíslena na částku přesahující deset milionů korun. Rekonstruovat se proto bude po částech. „Teď je před námi úvodní etapa za zhruba milion a čtvrt, zahrnující opravu nad presbytářem. Na tu jsme dostali dotaci z Ministerstva kultury ve výši 300 tisíc, Olomoucký kraj přislíbil částku 350 tisíc – a z našich prostředků budeme investovat 301 tisíc korun,“ řekl děkan Josef Rosenberg. Součástí opravy střechy bude podle jeho slov také zajištění statiky objektu.

Kostel svatého Vavřince, který se nachází v Kratochvílově ulici a je součástí ochranného pásma městské památkové zóny, je nemovitou kulturní památkou. Jeho zastřešení je provedeno systémem sedlových a zvalbených střech krytých pálenou střešní taškou typu bobrovka. Hranolová věž je dvoupatrová, zastřešena je cibulí s lucernou a makovicí, krytá plechem. Nad lodí je umístěna dřevěná sanktusová věžička. Z dokumentace vyplývá, že krov nad hlavní a příčnou lodí pochází z let 1927 až 1928.

Město Přerov se k plánované opravě kostela přihlásilo i v roce 2018, kdy farnosti poskytlo 120 tisíc korun – tato částka z 60 procent pokryla náklady na projektovou dokumentaci, související s rekonstrukcí kostela.

Tisková zpráva | Foto prerov.eu | Zdroj prerov.eu

Štítky kostel, oprava, Přerov

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.