pátek 29. března 2024 Taťána

Vlaky z Hustopečí do Valašského Meziříčí budou jezdit rychlostí 160 kilometrů za hodinu

Rychlostí až 160 kilometrů za hodinu budou moci jezdit vlaky mezi Hustopečemi nad Bečvou na Přerovsku a Valašským Meziříčím díky dnes zahájené rekonstrukci této železniční trati. Zakázka za 1,5 miliardy korun má být dokončena v závěru roku 2020. Novinářům to řekl v Hustopečích nad Bečvou náměstek generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Mojmír Nejezchleb.

Modernizován bude zhruba desetikilometrový úsek zastaralé železniční trati, která nyní zpomaluje vlaky jedoucí z Hranic do Valašského Meziříčí. „Vlaky jedoucí přes Valašsko na Slovensko budou moci po dokončení prací zrychlit ze současných 80 až na 160 kilometrů za hodinu. Výraznou proměnou projde zejména železniční stanice Lhotka nad Bečvou, a to včetně tamní výpravní budovy," uvedl Nejezchleb.

Dělníci na trati z Hustopečí do Valašského Meziříčí položí nové koleje a instalují nové trakční vedení, opraví železniční mosty a propustky, vybudují nový železniční most a rekonstruován bude i jeden silniční nadjezd nad železniční tratí. V železniční stanici Lhotka nad Bečvou bude vybudováno nové nástupiště, podchod a informační systém.

Součástí projektu je také oprava železničních přejezdů a rekonstrukce sdělovacích, zabezpečovacích a silnoproudých zařízení a rozvodů včetně osvětlení v železniční stanici Lhotka nad Bečvou.

Podle ředitele Stavební správy východ ŠZDC Miroslava Bocáka bude trať po rekonstrukci připravena na dálkové ovládání zabezpečovacího zařízení, které bude řízeno z centrálního dispečinku v Přerově.

Modernizace trati je naplánována na několik etap. Provoz na trati bude podle SŽDC omezen jen málo. Dlouhodobě nebudou vlaky jezdit pouze po jedné koleji, a to vždy v jednom úseku mezi stanicemi. Náhradní autobusová doprava bude zajištěna v případě ojedinělých výluk obou kolejí.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, Slovensko, stavby, železnice, Olomoucký, Zlínský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.