neděle 5. května 2024 Klaudie

Hodnota věcí ukradených v obchodech stoupá. Škodu většinou zaplatí prodavačky nebo pokladní

Počet zjištěných krádeží v obchodech podle přerovských strážníků klesá, hodnota nakradených věcí však stoupá. Do konce roku zbývají ještě čtyři měsíce a nakradený lup už dosáhl částky 85 164 korun českých, uvedl zástupce ředitele přerovské městské policie Miroslav Komínek. Za celý loňský rok to bylo 71 855 korun.

„V rámci milionových a miliardových kauz, které hýbou republikou, Evropou, světem a vesmírem, se to může jevit jako zanedbatelná částka, ale je třeba si uvědomit, že většina obchodů ukradené zboží jen tak neodepíše (čest světlým výjimkám). Ztráty holt uhradí „nepozorné“ prodavačky a „nevšímavé“ pokladní," vysvětluje Komínek.

Krade se hlavně alkohol, a to pro vlastní potřebu i na prodej. Následuje drogistické zboží a závěr pak tvoří potraviny. Specifickou složkou jsou podle Komínka takzvané vážky. „Vykukové, kteří naváží ovoce či zeleninu, vytisknou cenovku a přihodí dvě tři brambůrky či jablíčka do pytlíku," vyvsětluje zástupce přerovských strážníků.

Podle Komínka se škody v následujících letech citelně zvýší, jelikož zákonodárci mají za to, že je potřeba zvýšit hranici pro trestný čin na deset tisíc korun. „Takže se začnou objevovat čórky za 9999 korun českých. A ty které se nepodaří chytnout? Ty obchod odepíše. Z výplatnice prodavaček a pokladních," uzavírá Komínek.

Foto Městská policie Přerov

Štítky krádež, statistika, obchod, Přerov

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.