čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Nádrž u Drahotuš je obnovena. Vyčištění nánosů stálo třináct milionů korun

Povodí Moravy dokončilo několikaměsíční obnovu vodní nádrže v Drahotuších na Přerovsku, která díky tomu nyní lépe zadrží vodu a zpomalí její odtok z okolní krajiny. Vodní nádrž byla už značně zanesena sedimenty a její vyčištění přišlo na 13 milionů korun. Zhruba 60 procent nákladů pokryla dotace ministerstva zemědělství. Sdělil to generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Malá vodní nádrž byla vybudována na vodním toku Splavná v okrajové části obce Drahotuše. Zatopená plocha má rozlohu zhruba dva hektary.

Obnovu vodní nádrže u Drahotuší zahájilo Povodí Moravy loni na podzim. „V rámci obnovy vodního díla jsme odtěžili 11.500 metrů krychlových sedimentů ze zátopy vodní nádrže, došlo ke kompletní rekonstrukci objektu spodní výpusti, byla provedena oprava bezpečnostního přelivu včetně přespárování vývaru pod bezpečnostním přelivem a kolem celé nádrže byly opevněny břehy kamenným záhozem," uvedl Gargulák.

Dělníci také upravili hráz vodní nádrže a na technologických objektech instalovali obslužnou lávku. Obnova vodního díla byla dokončena letos v srpnu a ihned poté bylo zahájeno napouštění nádrže. Vodohospodáři původně předpokládali, že nádrž bude kvůli nízkému průtoku napuštěna až na podzim. Díky vydatným srážkám se ale naplnila vodou už minulý týden.

„Obnovou malých vodních nádrží docilujeme řady příznivých efektů. Po napuštění nádrže dojde především ke zvětšení zásoby vody v krajině s pozitivním dopadem na lokální zásoby podzemních vod. Nádrž také příznivě ovlivňuje průběh velkých vod, zajišťuje minimální zůstatkový průtok v řece Splavné pod nádrží a vytváří hodnotný prvek ekologické stability celé okolní krajiny," řekl Gargulák.

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky ČR, voda, stavby, Přerovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.