neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Radary v Přerově ukázaly víc překročení rychlosti, než se čekalo

Téměř 29 tisíc případů překročení povolené rychlosti zaznamenaly během prvního roku svého působení tři radary, které jsou umístěny na území Přerova. Je to víc, než úředníci čekali, ale přestupků po umístění radarů začalo ubývat. Řekla to mluvčí radnice Lenka Chalupová. Radary uvedlo město zkušebně do provozu ve třech místních částech - Lověšicích, Lýskách a Kozlovicích - loni od poloviny září. Od loňského října pak už radnice za překročení rychlosti rozdávala pokuty. Vybrala na nich už téměř 16,7 milionu korun.

Od počátku provozu zachytily radary podle zástupců města přibližně 28.800 případů překročení dovolené rychlosti. „V roce 2018 vybral přerovský magistrát na pokutách 4,3 milionu korun. V roce 2019 bylo k dnešnímu dni vybráno 12 milionů a 370.000 korun," uvedla mluvčí radnice.

Město kvůli administrativě přijalo sedm úředníků a další pracovní místo vzniklo u městské policie. Počet přestupků zpočátku překvapil i samotné úředníky. Původně předpokládali, že jich bude měsíčně zhruba o 1000 méně. „Počet úředníků je od počátku stejný, v rámci možností vše stíhají. O dalších místech se aktuálně neuvažuje. Výzvy jsou řidičům odesílány nejpozději do dvou měsíců," doplnila mluvčí radnice.

Radnice za stacionární radary zaplatila před rokem 2,3 milionu korun. Radary umístila na kritická místa, kde je nejčastěji rychlost překračována a kde jsou také často nehody. Pořízení radarů schválili zastupitelé ve snaze, zvýšit bezpečnost v těchto částech města.

Podle zástupců radnice se instalace radarů vyplatila. Počet přestupků se podle statistik snižuje a řidiči v těchto místech již sundávají nohu z plynu. Například v Lýskách bylo loni zaznamenáno v průměru 172 případů překročení rychlosti za den, kdežto letos je to podle úředníků už jen 107 případů. Podobná situace je i v Lověšicích, kde v roce 2018 zachytily radary v průměru 145 překročení rychlosti denně, zatímco letos 130 případů za den. „Je tedy patrné snížení počtu událostí za jeden den," dodala Chalupová.

Vybrané pokuty míří do rozpočtu města. Díky nim se mohla například letos navýšit jeho příjmová část.

Radar na měření rychlosti se loni v lednu pořídila i radnice v Hranicích. Město ho používá na čtyřech místech, přemisťuje jej podle potřeby. Hranice se inspirovaly i zkušenostmi jiných měst, v kraji radary používá na svých výpadovkách například Šternberk na Olomoucku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, automobilová, radar, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.