pondělí 29. dubna 2024 Robert

Dopisy dětí Ježíškovi nesl do nebe horkovzdušný balón. Všechny byly doručeny

Zhruba 700 dětí z mateřských škol v Přerově a okolí vyslalo do nebe svá vánoční přání Ježíškovi. Odnesl je tam horkovzdušný balon, který se vznesl s pětadvacetikilogramovým pytlem přání z plochy u parku Michalova. Podle balonáře Stanislava Kuči, který pilotoval balon tentokrát v roli pošťáka, byla všechna přání v pořádku doručena. Balon poté již s prázdným pytlem přistál v nedalekých Sobíškách, řekl Kuča. Akce má v Přerově dlouholetou tradici.

„Přání jsme dopravili přímo k Ježíškovi, nikam jinam neletíme. Namířili jsme si to do malého mraku, chvíli nic nevidíme, tam se přání ztratí a tím pádem jsou přání pryč. Stoprocentně jsou doručena, daří se nám to každý rok," řekl Kuča. Podle něj se akce zúčastnilo téměř 700 dětí. Usuzuje tak z počtu kousků cukroví, které při vhazování dopisů děti dostávaly. „Měli jsme připraveno 710 kusů a 20 koleček zůstalo," doplnil Kuča.

Akce má v Přerově dlouhou tradici, poprvé se takto vznesl horkovzdušný balon s dopisy Ježíškovi 2. prosince 2004. U vzniku tradice byla jako první Mateřská škola Kratochvílova, postupně se přidávaly další školky ve městě i v celém okolí. „Pro děti to děláme dobrovolně, odměnou jsou pro nás ty nadšené obličeje," doplnil balonář.

Přání si chystají děti doma s rodiči, poté se se školkou vydají ke vzletové ploše balonu, kde je vhodí do pytle a sledují, jak se s nimi vznáší k nebi. „Je to pro děti velmi hezký zážitek. Dnes bylo ráno úžasně, děti jsou z toho nadšené, hraje u toho hudba s vánočními koledami," řekla učitelka z Mateřské školy Dvořákova v Přerově Alena Metelková. „Děti si kvůli přípravě přání prohlížejí katalogy, stříhají obrázky. Obálky pak nosí z domova zalepené, ale hned nám povykládají, co napsaly," doplnila učitelka z Mateřské školy Kratochvílova.

Inspirací pro pořadatele akce byla takzvaná balonová pošta, kterou zažil v Německu. Lidé tam nakoupili pohledy, které orazítkovali a dali je Kučovi jako cizinci do koše. „Když jsem přistál, přijela pošta a pytel si odvezla. Pro sběratele to byla rarita. Vymyslel jsem si tedy balonovou poštu pro děti," uvedl Kuča. Přerovská akce má podle něj ještě zpětnou vazbu. Kromě dětských přání balon odlétá i se vzkazy dětem, které formulovali rodiče či prarodiče. Dopisy se jim pak s razítkem balonové pošty vrátí za dva dny zpět.

Autoři | Foto

Štítky ČR, zábava, školy, hobby, letectví, děti, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.