pátek 3. května 2024 Alexej

Vánoce na zámku. Výstava v přerovském zámku bude věnována šlechtě

Šlechtickým rodům Pernštejnů, Žerotínů a Magnisů spjatými s Přerovem bude letos věnována vánoční výstava, která se v neděli otevře v prostorách přerovského zámku. Atmosféru z dob šlechty navodí slavnostně vyzdobené zámecké interiéry, návštěvníci budou moci nahlédnout i do zámecké kuchyně. Tradiční výstavu s názvem Vánoce na zámku doplní Zbořilův betlém, uvádí Muzeum Komenského na svých stránkách. Další rozsvícený betlém bude od neděle k vidění také před galerií.

„Letošní vánoční výstava bude svým rozsahem ojedinělá, neboť je pořádána ve třech výstavních sálech II. patra přerovského muzea. Jejím cílem je navodit atmosféru vánočních svátků v období vlády šlechty," uvedla jedna ze spoluautorek výstavy Šárka Krákorová Pajůrková.

Kromě slavnostně vyzdobených zámeckých interiérů s vánočními stromky a stoly prostřenými ke svátečnímu hodování z doby tehdejší šlechty budou moci lidé nahlédnout i do zákulisí vánočních příprav, do zámecké kuchyně. Uvidí tak různé formy na pečení, formičky, vykrajovátka a kuchyňské náčiní používané při přípravě štědrovečerní večeře. Prezentována bude i kolekce dobového slavnostního cínu, zámecké porcelánové servisy a sklo, doplnila další z autorek výstavy Hana Holásková.

Ve druhé části výstavy si návštěvníci budou moci prohlédnout v novém aranžmá unikátní Zbořilův betlém, který nese název podle svého tvůrce, lidového řezbáře Bedřicha Zbořila. Betlém, který vznikl na objednávku přerovského muzea v letech 1997 až 2009, tvoří 129 figur o výšce zhruba 30 centimetrů. Figurky z lipového dřeva představují nejen tradiční betlémské postavy, ale i výjevy z běžného života. Nechybí v něm proto například lidová zabijačka či řemeslníci při práci.

Další rozsvícený dřevěný betlém najdou Přerované od neděle také před Galerií města Přerova, která v zámku sídlí. „Nasvícené biblické skulptury, aranžované v mostním oblouku zámeckého příkopu, budou zpřístupněny také na Štědrý den a o vánočních svátcích denně od 9:00 do 20:00. Zvláště malí návštěvníci se mohou těšit na nový přírůstek, betlémské stádo na Horním náměstí se letos nově rozroste o oslíka," sdělila vedoucí galerie Lada Galová.

Autoři | Foto prerovmuzeum.cz

Štítky ČR, muzea, šlechta, Vánoce, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.