pátek 10. května 2024 Blažena

Z armádního domu v Přerově bude polyfunkční objekt s obchody, byty a parkovací plochou

Přerovská radnice prodá opavské firmě takzvaný armádní dům na rušné Čechově ulici, který už několik let leží ladem. Firma hodlá v této čtyřpatrové budově, která byla kdysi sídlem státního zastupitelství, vybudovat byty. Kupní smlouva už je před podpisem, záměr budou v pondělí schvalovat zastupitelé. Budovu město prodá za téměř 12,6 milionu korun, z částky však musí radnice zaplatit státu smluvní pokutu 7,85 milionu, protože nesplnila podmínky pro využití objektu, říká mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Budovu nabídla radnice k prodeji již před dvěma lety, opavská firma o ni projevila zájem až loni. Město s ní proto podepsalo smlouvu o budoucí kupní smlouvě, která je nyní připravena k podpisu. „Na základě ní do 31. prosince letošního roku zaplatí firma Přerovu pět milionů korun a zaváže se, že zbylých 7,59 milionu korun uhradí do dvou měsíců od chvíle, kdy bude platná změna územního plánu, na základě níž se mohou v domě začít budovat byty," uvedla mluvčí radnice.

Podle náměstka Michala Záchy (ODS) je v tuto chvíli objekt určen jen k občanské vybavenosti, nikoliv k bytové výstavbě. „Legislativní změna by měla být dokončena na jaře příštího roku,“ uvedl Zácha.

Nevyužívaný dům chtějí noví vlastníci přeměnit na moderní polyfunkční objekt s obchody, byty a parkovací plochou pro rezidenty. Firma zde plánuje vybudovat 40 převážně dvoupokojových bytů a osm komerčních jednotek. „Zhruba polovina bytů bude určena k prodeji, druhá polovina k nájmu,“ uvedl jednatel firmy Byty Čechova Pavel Kostřica.

Na adrese Čechova 43 sídlilo původně krajské státní zastupitelství, v roce 2009 získalo město objekt zdarma od státu. V darovací smlouvě se ovšem zavázalo, že do konce roku 2019 provede rekonstrukci a nejméně po dobu deseti let pak nemovitost využije pro výkon veřejné správy. Přerov tento závazek nesplnil, důvodem byly podle zástupců města velké finanční náklady. V příštím roce tak musí radnice zaplatit státu smluvní pokutu.

Autoři | Foto město Přerov

Štítky ČR, správa, reality, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.