sobota 18. května 2024 Nataša

Kde jsou v Přerově podle lidí místa, kterým je lepší se vyhnout? Zaznamenávat je bude nová pocitová mapa

Přerovská radnice se rozhodla zmapovat pocity obyvatel týkající se bezpečnosti ve městě v takzvané pocitové mapě. Lidé v mapě mohou vyznačit místa, kde se cítí v Přerově bezpečně či kam se naopak bojí chodit a proč. Dotazník město zveřejnilo dnes na svých webových stránkách, přístupný bude obyvatelům do 15. ledna, informovala mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Součástí anonymního dotazníku je i mapa, do níž mohou zájemci možnost označit místa, jimiž se bojí procházet. Sdělit mohou také to, zda se staly oběťmi či svědky trestného činu, co by pro svou bezpečnost přivítali a mohou se i volně rozepsat, kdo nebo co je příčinou jejich strachu či nejistoty. „Nabízí se tam i porovnání, kde se lidé báli před deseti lety a kde se bojí dnes. Zajímá nás i to, jestli se obávají některé konkrétní skupiny občanů, a jaké k tomu mají důvody," uvedl náměstek přerovského primátora Petr Kouba.

Mezi oblasti, které jsou v Přerově zařazovány z pohledu bezpečnosti mezi rizikové, patří okolí vlakového nádraží včetně Škodovy či Kojetínské ulice. Nedávno se k nim zařadila i ulice Velká Dlážka a Jilemnického, jejichž obyvatelé na konci loňského roku sepsali petici kvůli nepřizpůsobivým občanů, kteří se do jejich původně poklidné lokality přistěhovali. Radní žádali, aby se jejich čtvrť stala součástí bezdoplatkové zóny. „Zajímají mě odpovědi i na otázky, jestli je pro Přerovany situace strachu tak velká, že by přivítali sousedské hlídky, nebo veřejně přístupné kurzy sebeobrany," doplnil Kouba.

Dotazník je součástí projektu, který v jednotlivých městech kraje realizuje katedra geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s krajským úřadem. V těchto dnech se do projektu zapojily například také Hranice na Přerovsku, obdobným způsobem mapovaly pocity obyvatel již dříve Olomouc, Šumperk či Jeseník.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky správa, sociální, bezpečnost, Přerov, pocitová mapa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.