pondělí 6. května 2024 Radoslav

V Přerově chtějí pojmenovat ulici po nedávno zesnulém majiteli Meopty Paulu Rausnitzovi

Jedna z přerovských ulic by mohla nést v budoucnu jméno po majiteli přerovského podniku Meopta-optika a válečném veteránovi Paulu Rausnitzovi, který zemřel v 90 letech v listopadu 2018. Jmenovat by se po něm mohla jedna z nových ulic, která se nachází na dohled od podniku, v němž působil. S návrhem přišlo vedení společnosti Meopta a radní s tím souhlasili. Návrh by měli definitivně posvětit 3. února zastupitelé, informovala mluvčí radnice Lenka Chalupová.

„Pokud návrh odsouhlasí, ponese po Paulu Rausnitzovi jméno ulice, která začíná křižovatkou s ulicí Dvořákova a končí novou výstavbou," uvedl primátor Petr Měřínský.

Rodina Rausnitzových pocházela z Jablonce nad Nisou, republiku opustila v roce 1939 kvůli svému židovskému původu. Původně chtěli odjet do USA, přes Polsko se ale nakonec za dramatických okolností dostali do Sovětského svazu. Do Československa se Paul Rausnitz vrátil s bratry jako voják československé armády, do které vstoupil ve 14 letech.

Rok po skončení války utekl Paul Rausnitz s rodinou do USA, kde s bratry založil společnost WEPRA. Nejprve dováželi do USA českou bižuterii a když jim komunisté zkonfiskovali jablonecký majetek, začali spolupracovat se světoznámou klenotnickou firmou Swarovski.

Po roce 1990 se Paul Rausnitz vrátil do Československa, svými investicemi tehdy zachránil upadající přerovskou Meoptu. Vybudoval z ní postupně prosperujícího výrobce sportovních dalekohledů, puškohledů i speciálních optických přístrojů. Podnik s 2300 zaměstnanci patří nyní mezi největší zaměstnavatele v regionu. Tržby Meopty se v minulých letech pohybovaly kolem dvou miliard korun.

Čechoameričan Paul Rausnitz oslavil v roce 2018 devadesátiny a ve stejném roce převzal osobně v květnu titul Čestný občan města Přerova. "Teď jsem občanem dvakrát. Jsem normální český občan a přerovský český občan. Dělá mi to radost. Narodil jsem se s Českem a umřu s Českem, ale umřu s dvěma občanstvími. Jsem na to hrdý. Doufám, že je obě ještě několik let využiju," řekl tehdy Rausnitz. Zemřel ale o půl roku později. Nejen kvůli záchraně Meopty se mu přezdívalo "přerovský Baťa".

Autoři | Foto Facebook Meopta - Optika s.r.o.

Štítky ČR, správa, stroje, armáda, Meopta optika, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.