úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

V Přerově přestaví hasičskou zbrojnici na sídlo městské policie

Přerov chystá přestavbu hasičské zbrojnice v ulici Šířava na sídlo městských policistů. Hasiči by se měli odstěhovat do nové hasičské stanice, která se buduje za 237 milionů korun na Jižní čtvrti, letos v létě. Přebudování zbrojnice pro účely strážníků budou řešit projektanti, radní dnes schválili zpracování projektové dokumentace v hodnotě 200.000 korun, sdělila dnes mluvčí radnice Lenka Chalupová. Stará zbrojnice sloužila přerovským hasičům zhruba 70 let.

Strážníci se do opuštěné budovy po odchodu hasičů přemístí ze svého sídla na Masarykově náměstí. "Dokumentace má zahrnovat vnitřní úpravy objektu - prostory pro styk s veřejností, kancelářské a skladovací prostory, archivy, trezor pro úschovu střelných zbraní a střeliva, požadujeme stavební připravenost pro technologické vybavení městské policie, mezi které patří třeba pult centrální ochrany či kamerový systém," uvedl přerovský primátor Petr Měřínský (ANO).

Stavba nové stanice pro přerovské hasiče začala v říjnu 2018. Krajský ředitel Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Karel Kolářík tehdy uvedl, že stavba je završením desetiletého úsilí o získání financí. Stavba z evropských dotací finišuje na pozemku na okraji města v katastru místní části Újezdec. Dosavadní zbrojnice hasičům nevyhovovala kvůli prostorám, ale i z hygienických důvodů a umístěním v centru Přerova; sídlila ve vnitrobloku sídliště. Hasiči sídlí v objektu přerovské vodárny v ulici Šířava od roku 1932.

Novostavba bude mít zázemí pro umístění speciální techniky, dostatečný prostor zde bude i pro nasazení sil a prostředků hasičů. Přerovští hasiči mají pod sebou rozsáhlou oblast, která zahrnuje i soutok řeky Moravy a Bečvy. Je nedaleko Troubek, jež byly nejpostiženější obcí při katastrofálních povodních v roce 1997. Povodně hrozí po celém toku Bečvy každým rokem při rychlém tání sněhu a posunu ledové masy. Oblast je hustě osídlená a je důležitým železničním dopravním uzlem. Regionem také vede dálnice D1 i další hlavní tahy.

Autoři | Foto Magistrát města Přerova

Štítky ČR, správa, stavby, policie, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.