středa 8. května 2024 Statní svátek

Přerovská firma s ochrannými pomůckami hledá kvůli čínskému embargu nové dodavatele respirátorů

Přerovský obchodník s ochrannými pomůckami Ardon Safety musí zajistit nové dodavatele ústenek a respirátorů s nanovlákny. Potřebuje vyřešit situaci poté, co Čína kvůli epidemii koronaviru zakázala svým výrobcům vyvážet toto žádané zboží do zahraničí, aby měla dostatek respirátorů pro boj s nebezpečnou infekcí na svém území. Vedení Ardon Safety proto domlouvá výrobu těchto ochranných pomůcek v Indii a spolupracuje s firmou Respilon, která v Izraeli vyvíjí nový typ respirátoru schopného zachytit a zahubit viry. To řekl Martin Netopil z firmy Ardon Safety.

Zásoby respirátorů a ústenek s nanovlákny z Číny, které byly do Evropy zaslány ještě před vyhlášením vývozního embarga, podle Netopila kvůli enormní poptávce brzy dojdou. Od začátku roku firma Ardon Safety prodala desítky tisíc respirátorů a ústenek s nanovlákny. „V přístavu v Hamburku máme poslední kontejner s přibližně 250.000 kusy nanorespirátorů dovezených z Číny. V současné době je ze 75 procent vyprodaný," řekl Netopil.

Respirátory z Číny tvořily převážnou část zásob společnosti Ardon Safety. „V současné době se našemu partnerovi, firmě Respilion, podařilo najít výrobní kapacity v Izraeli, kde by výroba měla začít za několik týdnů. Zároveň se tam rozbíhá výroba ústenek a respirátorů s obsahem oxidů mědi a tyto ochranné pomůcky by měly umět viry nejen zachytit, ale přímo je i zahubit," řekl Netopil.

Kvůli riziku rozšíření nákazy koronavirem z Číny zájem o ústenky a respirátory s nanovlákny v posledních týdnech prudce vzrostl, protože podle Netopila dokážou zachytit i viry. „Za jedinou hodinu k nám dorazí stovky objednávek a poptávka po respirátorech na bázi nanovláken se celkově zvýšila o 600 procent. Největší zájem evidujeme od velkých internetových prodejců, kteří se snaží vykrýt poptávku svých vlastních zákazníků, tedy běžných spotřebitelů," řekl Netopil.

V Číně, odkud se nebezpečná nákaza šíří, už epidemii koronaviru podlehlo více než 1100 lidí. Celkový počet potvrzených případů přesáhl 44.600, část lidí se ale už vyléčila. V Česku zatím nákaza koronavirem nebyla potvrzena.

Lékárny v Česku zaznamenaly extrémní poptávku po rouškách už na konci ledna. Vyprodány jsou na mnoha místech také respirátory proti virům. Rostoucí zájem o respirátory a nano-respirátory společnost Ardon Safety v posledních týdnech eviduje také u průmyslových firem, jejichž poptávka stoupla o 150 procent.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Čína, obchod, zdraví, koronavirus, respirátor, Ardon Safety

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.