čtvrtek 16. května 2024 Přemysl

V Přerově se budou letos opravovat dvě střechy. V kině začnou práce v březnu, následovat bude stadion

V Přerově se letos dočkají dvě nemovitosti. Jedou z nich bude místní kino Hvězda, tam započnou opravy začátkem března. V létě se bude opravovat střecha zimního stadionu. U budov jsou současné střechy ve špatném stavu, proto se město k opravám rozhodlo.

Počátkem března se řemeslníci pustí do opravy střechy jediného přerovského kina. Netypická střecha kina je ještě původní z roku 1975. Součástí rekonstrukce bude tepelná izolace a výměna světlíků. 

„Samotná rekonstrukce potrvá 180 dní, takže na začátku podzimu už bude mít kino střechu novou. Za rekonstrukci zaplatíme 8 milionů 402 tisíc korun,“ sdělila náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová.

Rekonstrukce by však něměla mít vliv na provoz. Návštěvníky by neměl rušit klid ani zima. To řekla Svatava Měrková, vedoucí kina. „Dělníci, kteří už byli místo obhlédnout, dostali náš program, aby věděli, kdy promítáme – a tomu uzpůsobili svoji práci nad promítacím sálem. Slíbili, že návštěvníkům komfort nezhorší,“ řekla Měrková. 

Další střecha v původním stavu, která čeká na výměnu, je nad budovou hotelu zimního stadionu. Střešní plochá konstrukce je v kritickém stavu a do objektu přes ní zatéká. „Jediným štěstím byla letošní mírná zima, která poničenou střechu nezatížila sněhovou nadílkou. I přesto je nutné co nejdříve začít s opravou. Vyhlášení veřejné zakázky projde 5. března radou města, následně se mohou stavební firmy ucházet o práci – a ideálně v červnu by už vítězná firma mohla začít s opravou,“ uvedla Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu. 

Nové návrhy střechy zimního stadionu mají za cíl zvýšit její životnost. „Minulostí se stane kačírek, nově tam bude modifikovaný asfaltový pás,“ upřesnil magistrátní úředník Jiří Raba a připomněl, že v části střechy je umístěno 117 fotovoltaických panelů. Ty budou muset být odbornou firmou demontovány a po rekonstrukci opět položeny na místo. 

Oprava bude stát asi 7 milionů 650 tisíc korun a město na ni bude žádat o dotaci z programu Olomouckého kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky střecha, rekonstrukce, Přerov, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.