pondělí 29. dubna 2024 Robert

Nájemce Městského domu v Přerově vypověděl smlouvu

Historický Městský dům v Přerově přišel o svého nájemce, kterým byl místní Hotel Jana. Provozovatelem hotelu je pražská společnost LH Hotels. Společnost uzavřela nájemní smlouvu v lednu loňského roku, plánovala provozovat restauraci a kavárnu po dobu pěti let a počítala i s rozsáhlou přeměnou interiéru. K 1. květnu však nájem vypověděla. Jako důvod uvedla neúspěch při žádosti o dotace i současnou situaci v souvislosti s pandemií koronaviru. Město musí nyní hledat nového nájemce, informovali zástupci města.

„V polovině března jsme obdrželi od společnosti Hotel Jana návrh na ukončení smlouvy. Jako důvod zástupci uvedli, že byli neúspěšní v žádosti o úvěr na rekonstrukci restaurace a také se odvolávali na současná omezení, kdy musí být kvůli nouzovému stavu 'Měšťák' uzavřen," uvedl primátor Přerova Petr Měřínský.

Nový nájemce se původně zavázal, že bude hradit energie, slíbil zároveň, že na své náklady pořídí vybavení do kuchyně za 1,5 milionu korun a zrekonstruuje restauraci i kavárnu za pět milionů korun. Vyměřeno mu tak bylo jen symbolické nájemné ve výši 100 korun měsíčně. „Na úpravu vnitřních prostor, kvůli které bylo nájemné jen 1200 korun ročně, sice nedošlo, ale na druhou stranu je třeba zdůraznit, že jsme negenerovali dřívější ztrátu, čili finančně jsme na tom ztrátoví nebyli," uvedl ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

Kulturní a informační služby musejí nyní najít nového provozovatele, do té doby chce městská společnost čas využít k částečným stavebním úpravám v kuchyni, a to tak, aby vyhovovala současným hygienickým normám. „Naším požadavkem na nového nájemce pak bude nové technologické vybavení této kuchyně," uvedl Macíček. Dodal, že vzhledem k současným omezením se předpokládá zahájení provozu restaurace a kavárny až na začátku září.

Městský dům stojí na Masarykově náměstí od roku 1897 a patří k největším a nejvýznamnějším restauračním a zároveň kulturním zařízením ve městě, kde se konají divadelní předszavení, koncerty i plesy. Jde o architektonicky významnou stavbu, která je v majetku Přerova. Nabízí hostům 80 míst v restauraci, 20 v salonku a 30 v kavárně, sál je pak určen pro 410 návštěvníků a na balkóně je 120 míst ke stání.

Městský dům od roku 2014 do konce roku 2018 provozovaly Kulturní a informační služby města Přerova, podnik byl ale prodělečný, radnice na provoz doplácela každoročně zhruba 1,5 milionu korun.

Autoři | Foto mdprerov.cz

Štítky služby, kultura, reality, Přerov, Městský dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.