úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Přerovská ubytovna Chemik jde k zemi, včera se obnovila demolice

Po čtyřměsíční přestávce znovu začaly demoliční práce na bývalé ubytovně Chemik v Přerově. Bourání ubytovny, stojící v ulice Velké Novosady bylo zastaveno na konci loňského roku, aby se zabránilo promrznutí přilehlé budovy. Práce mají skončit v červnu.

Demolice potrvá asi dva týdny, poté je nutné zajistit vedlejší budovu. „V průběhu čtrnácti dnů bude objekt postupně demolován prostřednictvím jeřábu s hydraulickými nůžkami, následovat budou práce na statickém zajištění štítu vedlejšího objektu. Pak přijde na řadu montáž zateplovacího systému,“ řekl Jiří Raba z přerovského magistrátu a upozornil, že během prací bude v oblasti zvýšená prašnost. Dodavatel ji bude eliminovat kropením suti přímo z hydraulických nůžek. 

Demolice, která má skončit v červnu, vyjde na třiadvacet milionů korun. Deset milionů Přerovu přispělo ministerstvo pro místní rozvoj.

Firma loni stihla demontovat deváté a osmé patro. Při pracích ale zjistila, že štíty budovy jsou postaveny z jiného druhu konstrukce, než uvádí původní dokumentace z šedesátých let. Kvůli obavě z promrznutí přilehlé budovy tak vznikla nucená přestávka a dělníci se na místo vrátili až letos na jaře.  

Podle tiskové mluvčí Přerova Lenky Chalupové o demolici budovy rozhodli přerovští zastupitelé v listopadu roku 2017.  Dříve tu byla problémová ubytovna pro sociálně slabé a zástupci města tímto dali najevo, že nechtějí podporovat byznys s lidskou chudobou. Bylo proto rozhodnuto, že adresa Velké Novosady 13 půjde k zemi.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky demolice, Přerov, ubytovna, Chemik, město, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.