úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Meopta kvůli úbytku zakázek propustí 200 pracovníků

Společnost Meopta-optika v květnu a červnu kvůli poklesu objednávek od svých odběratelů rozdá výpovědi dvěma stovkám zaměstnanců. Propustí tak zhruba desetinu všech svých pracovníků. Českému rozhlasu to řekl ředitel Meopty-optiky Vítězslav Moťka, podle kterého pokles objednávek souvisí s pandemií nového typu koronaviru.

„Jsem optimista a věřím, že tento nezbytný a pro řadu zaměstnanců bolestný krok by mohl být dostačující. Všechno to děláme proto, abychom firmu udrželi v chodu a abychom nastartovali příležitost k oživení, ke kterému pevně věřím, že dojde v podzimních měsících,“ uvedl Moťka.

Meopta patří mezi významné výrobce sportovních dalekohledů a puškohledů. Do její produkce patří také vojenské puškohledy, zaměřovače a přístroje pro noční vidění. Vyrábí i speciální optické systémy pro tanky a obrněná vozidla. Značnou část sortimentu tvoří dodávky pro digitální projekce a polovodičový průmysl.

Meopta nyní zaměstnává 2300 zaměstnanců. Většina produkce Meopty-optiky míří na export, který se předloni na tržbách společnosti podílel zhruba 89 procenty. Firma vyváží výrobky do více než 50 zemí, hlavně na trhy Evropské unie, Spojených států a Izraele.

Tržby Meopty v roce 2018 meziročně vzrostly o čtyři procenta na 2,465 miliardy korun. Její hospodaření ale skončilo ztrátou 57,5 milionu korun po čistém profitu 160 milionů korun v roce 2017. Výsledky loňského hospodaření vedení Meopty zatím nezveřejnilo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, stroje, zaměstnanost, koronavirus, Meopta optika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.