pátek 10. května 2024 Blažena

Přerov se konečně zbavil armádního domu. Do tří let v něm budou byty a obchody

Bývalý armádní dům v Čechově ulici se prodal za dvanáct a půl milion korun. Dům, kdysi patřící armádě, byl téměř dvacet let opuštěný, nakonec ho však koupila společnost Byty Čechova, která v něm plánuje výstavbu nových bytových jednotek i obchodů.

Rekonstrukce domu začne koncem příštího jara a potrvá dva roky. „Asi rok bude trvat příprava,” vysvětlil Pavel Kostřica ze společnosti Byty Čechova. Během přestavby se bývalé kancelářské místnosti promění na bytové jednotky o velikosti 1+1 až 3+1, které budou k pronájmu i koupi. Přízemí zůstane volné pro obchody a služby. Součástí bude také přilehlé parkoviště. 

Přerov dostal dům zdarma před více než deseti lety

Vojáci z místa odešli v roce 2000 a od té doby prázdná stavba chátrala. O devět let později získalo město od státu dům zdarma pod podmínkou, že ho do deseti let opraví a začne využívat pro státní správu. To se ale brzy ukázalo jako náročná úkol. „Původně se počítalo s tím, že by tu mohli sídlit úředníci, uvažovalo se také o přemístění knihovny. Jenže všechny plány postupně padaly, zatímco částky za plánovanou rekonstrukci se každý rok navyšovaly,“ řekl vedoucí odboru majetku Miloslav Dohnal. Závazek tedy nebyl splněn, proto muselo město zaplatit státu smluvní pokutu ve výši sedmi milionů osm set padesáti tisíc korun.

Město se poté snažilo dům prodat. „Pokoušeli jsme se objekt nabízet k prodeji, ale najít investora nebylo jednoduché, všichni věděli, že kromě kupní ceny budou muset investovat mnohamilionové částky do oprav. Až v roce 2018 o koupi projevila zájem společnost, která tu má v plánu postavit byty a obchody – tento záměr se nám líbil,“ uvedl náměstek primátora Michal Zácha.

K zájmu o nemovitost pravděpodobně přispěl také fakt, že přímo naproti vzniklo nové obchodní centrum, které je jednou z nejnavštěvovanějších částí Přerova. Lokalita je tak vnímána jako centrum města. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Přerov

Štítky armádní dům, Přerov, prodej, byty, plány, stavba, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.