pondělí 29. dubna 2024 Robert

Cyklobusy z Přerova poprvé nevyjedou, tradici přerušila pandemie

Z Přerova poprvé po sedmi letech nevyjedou cyklobusy, které každoročně v létě vozily několik set cyklistů na horské sedlo Bumbálka na hranici se Slovenskem a také do Bouzova na Olomoucku. Tradici přerušila pandemie koronaviru, kvůli které se nestihl vybrat dopravce, řekl přerovský cyklokoordinátor Jiří Janalík. Původně se počítalo s tím, že se od letoška trasy rozšíří ještě o cestu do Hostýnských vrhů. Loni se spoji svezlo 500 cyklistů.

Soutěž na nového dopravce město vypsalo po dvou letech smluvního vztahu. „Provoz se přerušuje poprvé. Město chystalo výběrové řízení, ale ve chvíli, kdy podklady dostal dopravce, nastaly problémy v souvislosti s epidemií. Bohužel tím celý záměr skončil. Příprava linky trvá dva měsíce, není to záležitost, která by se dala vyřešit ze dne na den. Už jsme na toto téma měli několik dotazů z řad občanů, spousta lidí to asi zaskočí, ale bohužel dopravce měl v danou chvíli jiné starosti a priority," uvedl Janalík.

Cyklobusy jezdí od svého počátku přes zastávku v Lipníku nad Bečvou na horské sedlo Bumbálka na hranici se Slovenskem, odkud se cyklisté vraceli po zhruba stokilometrové cyklostezce kolem řeky Bečvy zpět. Od roku 2018 začaly spoje vozit cykloturisty také do Bouzova na Olomoucku, odkud je čekala zpáteční zhruba sedmdesátikilometrová trasa přes Litovelské Pomoraví kolem řeky Moravy. V provozu byly spoje vždy o víkendech a zájem o ně byl velký. V loňské sezoně z Přerova vyjelo na Bumbálku podle Janalíka 238 cestujících a na Bouzov 170 cyklistů. Z Lipníku nad Bečvou se oběma linkami svezlo 90 lidí.

V plánu je rozšíření tras

Letos se počítalo s rozšířením tras. „Chtěli jsme spoje posílit o páteční trasu na Troják, do Hostýnských vrchů. Spoje by tak jezdily tři různé trasy a začínat se mělo pátky již v červnu. O prázdninách měly spoje jezdit v pátek, sobotu i v neděli, spojů by tak přibylo," doplnil cyklokoordinátor. Letošní nucená přestávka podle něj neznamená konec cyklobusů, město v této službě bude chtít v příštím roce pokračovat.

Cyklobus, který může přepravit až tři desítky kol, začal z Přerova jezdit v létě roku 2013. O spoj byl každoročně obrovský zájem a místa v něm byla několik týdnů dopředu obsazena. Mnozí cyklisté však trasu na Bumbálku absolvovali už několikrát, to byl i důvod, proč organizátoři chtěli nabídku zpestřit a zařadili novou trasu na Bouzov a plánovali také cestu na Troják.

Autoři | Foto unsplash.com

Štítky koronavirus, cyklistika, autobusy, Přerov, cyklobus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.