pondělí 6. května 2024 Radoslav

Přerov odložil kvůli propadu příjmu z daní řadu investičních akcí

Vedení přerovské radnice odložilo řadu investičních akcí plánovaných na letošek. Patří mezi ně oprava smuteční síně, projekt navádění aut na parkoviště, ale také investice v místních částech. Město odložilo rovněž chystanou opravu mostku v Žeravicích. Důvodem je propad daňových příjmů rozpočtu, který souvisí s epidemií koronaviru. Město jej odhaduje až na 130 milionů korun.

„Zrušili jsme jednu investiční akci, což bylo telekomunikační systém týkající se navádění automobilů na parkoviště, jejíž předpokládaná hodnota byla 12,5 milionu korun. Odložili jsme investiční akce, což byla oprava smuteční síně městského hřbitova v částce zhruba 38 milionů korun a oprava mostu v Žeravicích za zhruba osm milionů korun,“ uvedl primátor Petr Měřínský.

Podle náměstka Michala Zácha plánované akce město nezrušilo, ale pouze je odložilo. „Jsou po stavebním povolení, jsou nachystány, byly finančně kryty. Ale ty finanční prostředky kvůli daňovým příjmům potřebujeme použít někde jinde. Byť jsme to avizovali, ten seznam akcí byl opravdu velký. Nejde šetřit na bytové správě, na havarijních stavech, to musíme udělat,“ doplnil náměstek Zácha.

Podle náměstkyně Hany Mazochové město nyní odhaduje propad daňových příjmů až na 130 milionů korun. Odložené akce jsou podle ní v celkové hodnotě 82 milionů korun. „Nechali jsme si ještě v rezervě 35 milionů korun na dovyrovnání, abychom se k částce 130 milionů korun přiblížili. Není v tom zahrnut takzvaný daňový balíček a kompenzační bonus. Doufáme, že to vyjde a Poslanecká sněmovna schválí avizovanou částku 1200 korun na obyvatele, což by nám tento propad vykrylo. Pro nás by to znamenalo zhruba 50 milionů korun,“ doplnila Mazochová.

Kvůli očekávanému propadu příjmů rozpočtu, který souvisí s epidemií koronaviru, šetří i ostatní města v kraji. Například olomoucká radnice odložila na neurčito stavbu další části tramvajové trati za stovky milionů z centra města na sídliště Nové Sady.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky ČR, správa, hospodářství, koronavirus, stavby, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.