neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Policisté rozkryli síť dealerů, šest z nich skončilo na policejní služebně a stane před soudem

Během měsíce června si posvítili přerovští kriminalisté na šestici mužů, kteří se věnovali nezákonnému obchodu s omamnými a psychotropními látkami. Muži ve věku od 18 do 34 let stanou brzy před soudem, který rozhodne o jejich dalším osudu. Některým z nich hrozí trest až deset let odnětí svobody.

Prvním z šestice podezřelých je teprve 18letý mladík z malé obce na Přerovsku. Tomu bylo jako prvními ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření z trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropnímu látkami a s jedy. „Mladík z distribuce marihuany a pervitinu nijak významně neprofitoval, protože své známé povětšinou obdarovával a poskytoval jim návykové látky především zdarma,“ uvedla podrobné informace mluvčí policie Miluše Zajícová. 

Druhého 34letého muže zadržela policie v polovině června u vstupu do prostor přerovského vlakového nádraží. Muž drogy nejenže prodával, ale také doma "vařil." „Zadržení proběhlo bez komplikací a v té době ještě podezřelý s policisty spolupracoval, uposlechl výzvu a dobrovolně je následoval na služebnu. Po nezbytných úkonech skončil v policejní cele, kde přespal další dvě noci, než byla ukončena potřebná dokumentace celého jeho protiprávního počínání. Již samostatným předchozím šetřením vycházelo najevo, že se touto činností zabýval nejméně od počátku roku 2019 až do zadržení. Za pomoci varny a příslušných chemikálií vyráběl v místě bydliště v rodinném domě v Přerově pervitin a za uvedenou dobu vyrobil přinejmenším půl kila pervitinu. Část užil sám a zbytek rozšiřoval mezi další uživatele našeho regionu. U podezřelého byly provedeny domovní prohlídky. Policistům dobrovolně vydal 345 g červeného fosforu, za pomoci kterého by se dalo vyrobit něco málo přes kilogram pervitinu. Mimo pervitin vydělával i na prodeji marihuany," dodává podrobnosti Zajícová.  Vzhledem k tomu, že se muž trestné činnosti dopouštěl ve značném rozsahu, tak mu dle trestního zákoníku hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

Jeho významným odběratelem byl 27letý Přerovan, který byl v přibližně stejných dnech zadržen a policejní komisař mu sdělil obvinění nejen za trestný čin související s drogami, ale také za pokračující krádeže, kterých se dopouštěl v jednom z přerovských marketů a odcizil tam zboží za necelé 2 000 Kč. „Za krádeže si v minulosti dokonce i pár měsíců odseděl ve vězení. Co se týká drog, tak s nimi obchodoval od roku 2019 do začátku letošního června. Mezi jeho odběratele patřilo minimálně 10 osob, kterým je prodával za různé ceny především podle množství odběru. Někteří měli i to „štěstí“, že za ně dealer nechtěl nic a dostali jednu dávku zdarma, uvedla Zajícová. Za uvedené jednání mu může soudce uložit až pětiletý trest odnětí svobody.

V téže době se byl zadržen i 21letý mladík, který je obviněný z  trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Mladík distribuoval marihuanu a pervitin nejen na Přerovsku, ale svůj byznys čile rozšiřoval i za hranice okresu. Navázáni na něho byli i uživatelé z Bystřice pod Hostýnem a z Kroměříže. 

Další mladý uživatel a „obchodník“ skončil před policejním komisařem o pár dní později. Z šetření vyšlo najevo, že 24letý muž se své činnosti věnoval minimálně 4 roky, kdy prodával a případně poskytoval zdarma marihuanu dalším osobám a od roku 2019 k tomu přidal ještě kšefty s drogami tvrdšího rázu, s pervitinem. Drogy rozšiřoval především v Přerově a v blízkých obcích. V den, kdy byl zadržen, mu bylo sděleno podezření ze stejného trestného činu jako jeho předchůdcům a pak byl propuštěn na svobodu,“ řekla k případu dále Miuše Zajícová. 

Posledním z této skupinky, která byla vzájemně více či méně provázaná, je 22letý mladík, který stejně jako jeho předchůdci, dodával požadované zboží svým odběratelům, mezi které patřil i neplnoletý mladík. Jeho protiprávní aktivity směřují k začátku loňského roku a od té doby zajišťoval pravidelný přísun marihuany a pervitinu svým známým především na Přerovsku.    

Všichni muži jsou trestně stíháni na svobodě. Ani jeden z nich nemá doposud v rejstříku trestů záznam o předchozí trestné činnosti související s drogami. O jejich dalším osudu a potrestání rozhodne soud.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky PČR, Přerov, dealeři, drogy, soud, vězení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.