sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Vyšetřování smrtelné nehody kluzáku je u konce. Příčin je několik

Plachtění v malé výšce, vysunutí vzdušných brzd v kritickém okamžiku a zřejmě i zdravotní stav pilota se podepsaly na tragické nehodě bezmotorového kluzáku, který havaroval loni v květnu v Hranicích na Přerovsku. Vplývá to z ukončení vyšetřování letecké inspekce. Kluzák přešel do vývrtky a zřítil se přímo na kruhový objezd na okraji města, jednačtyřicetiletý pilot na místě zemřel.

Jednomístný kluzák havaroval na okraji Hranic 8. května po šesti minutách od vzletu. Kritickou fázi letu bezprostředně před nehodou sledoval očitý svědek, který jej natočil i na kamerový záznam během jízdy z osobního vozu. Ze záznamů je podle inspektorů patrné, že při vybírání zatáček s velkým úhlem náklonu v malé výšce se z neznámých příčin vysunuly aerodynamické brzdy, což vedlo k přechodu kluzáku do vývrtky, vyplývá ze závěrečné zprávy Ústavu pro odborné vyšetřování příčin leteckých nehod.

Podle výsledků vyšetřování mohl mít na tragické nehodě vliv i zdravotní stav pilota, u kterého byl zjištěn nezhoubný rozsáhlý nádor na mozku. „Při komplexní soudně lékařské expertíze byly zjištěny některé skutečnosti, které zavdávají podezření na změnu zdravotního stavu, která se mohla podílet na vzniku či průběhu havarijní situace, například chyby v pilotování kluzáku. Zdravotní způsobilost měl však pilot platnou. Leteckého, praktického ani jiného odborného lékaře s obtížemi, které zřejmě měl, nevyhledal," stojí ve zprávě.

Podle inspektorů měl pilot zřejmě po celou dobu vysunutý podvozek a pravděpodobně neměl zajištěné ovládání vzdušných brzd. „Příčinou letecké nehody bylo vyhledávání vzestupných vzdušných proudů v malé výšce, při rychlostech blízkých rychlosti pádové, v kombinaci s velkými náklony s vysunutým podvozkem a vysunutím vzdušných brzd v kritický okamžik. Vnímání celkové situace bylo velmi pravděpodobně ovlivněno aktuálním zdravotním stavem," uzavřeli nehodu inspektoři.

Kluzák dopadl přímo na ostrůvek na kruhovém objezdu, nikdo jiný zraněn nebyl. Kluzák byl po dopadu na zem zničen. V Olomouckém kraji šlo loni o jedinou smrtelnou leteckou nehodu.

Autoři | Foto unsplash.com

Štítky nehoda, letectví, úmrtí, Hranice, vyšetřování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.