sobota 4. května 2024 Květoslav

Znepřátelené rodiny olašských Romů v Přerově slíbily, že konflikt ukončí

Znepřátelené rodiny olašských Romů v Přerově, jejichž spory zaměstnaly v uplynulých dnech kvůli několika incidentům policisty, se dnes shodly na smíru. Deklarovali ho při jednotlivých schůzkách se zástupci města na přerovské radnici. Za spory rodin stojí osobní vztahy. Nesváry vygradovaly při napadení v centru města a poté v Bratrské ulici. Do sporu se vložil i olašský král Robert Beneš z Brna, který apeloval, aby konflikt skončil. Dnešního jednání se již neúčastnil. Ve městě jsou nadále posíleny policejní hlídky.

Zástupce rodin si dnes vedení města pozvalo k jednání odděleně, aby se spolu na radnici nepotkali. Obě strany daly ústní slib, že v konfliktech už pokračovat nebudou. „Do měsíce bude vše vyřešeno, už se napadat nebudeme,“ řekl dnes novinářům zástupce jedné z rodin. „Obě rodiny deklarovaly vůli v daném konfliktu nepokračovat a situaci zklidnit,“ řekl novinářům primátor Přerova Petr Měřínský (ANO).

Podle Měřínského jde o osobní spor, nazval jej sporem Monteků a Kapuletů. „Rodiny olašských Romů, které se nestýkaly, mají dva mladé lidi, kteří v sobě nalezli zalíbení a vyústilo to společným potomkem. Z toho vznikl konflikt mezi rodinami,“ řekl dnes primátor. Doplnil, že policejní opatření v podobě posílených hlídek zůstávají až do odvolání.

Vedení radnice na středu zároveň svolává veřejné slyšení v Městském domě, hlavním tématem je bezpečnost ve městě. Incidenty rodin na veřejnosti, při kterých zasahovaly desítky policistů, totiž vzbudily ve městě velké emoce. „Chceme zklidnit situaci v Přerově a vyslechnout si názory občanů,“ doplnil primátor.

Potyčky se odehrály ve městě minulý týden

V Bratrské ulici jedna část účastníků konfliktu házela v noci po druhé předměty z oken. Nikdo nebyl zraněn, poškozeno však bylo několik aut. Další střet řešily o den dřív desítky policistů v jedné z cukráren na Masarykově náměstí. Útočníci podle policie napadli sedmačtyřicetiletého muže. Šestačtyřicetiletý útočník a jeho čtyřiadvacetiletý syn při zákroku policistů kladli odpor, policie tak musela použít donucovací prostředky. Strážníci použili slzný plyn.

Incidenty vyvolaly v Přerově bouřlivé emoce, videa ze střetů i zásahu policistů sdíleli Přerované na sociálních sítích. Nechyběly ani nenávistné komentáře, kterými se podle přerovské policejní mluvčí Miluše Zajícové již zabývá policie.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky ČR, správa, menšiny, Romové, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.