neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Most přes Strhanec zmizí, nahradí ho nová lávka

Most přes Strhanec v Riedlově ulici v Přerově čeká během nadcházejících měsíců zásadní proměna. Lávka, která je ve špatném stavu, bude stržena a dělníci na jejím místě následně do ledna postaví nový širší most, který začne sloužit nejen chodcům, ale i cyklistům. Město do stavby nového přemostění nad mlýnským náhonem Strhanec investuje 1,65 milionu korun. Řekla to mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Místo se uzavře na začátku září, stavební firma má na postavení nové lávky 150 dnů. "Dělníci provedou kompletní demontáž stávající ocelové lávky a vystaví tu novou, železobetonovou. Z původní šířky 2,34 metru bude most rozšířen na tři metry," uvedl Jan Štajnar z odboru majetku přerovského magistrátu. Nosná konstrukce bude osazena na železobetonových opěrách, které jsou založeny pomocí mikropilot.

Nový most bude konstrukčně navíc uzpůsoben tomu, aby tu mohla v případě nutnosti projet sanitka zdravotnické záchranné služby. Součástí stavby je i rekonstrukce chodníku v úseku od ulice Za Mlýnem k nové lávce, takže chodci budou muset po dobu stavby chodit přes Bezručovou ulici.

O šířce mostu vedli radní debatu už před třemi lety. Původně se hovořilo jen o stavbě lávky v původních parametrech, pak právě s ohledem na průjezd cyklistů bylo přistoupeno k širší konstrukci. Ve hře byla i varianta konstrukce o šířce 3,5 metru. Nakonec rozhodly finance - v případě mostu širšího ještě o dalšího půl metru by stavba vyšla už na 4,5 milionu korun, protože by bylo nutné udělat přeložku plynovodu. "Rozhodla tedy finanční náročnost, investovat tři miliony navíc kvůli padesáti centimetrům, to by bylo neadekvátní," doplnil náměstek primátora Michal Zácha (ODS).

Město již vybralo také firmu, která nabídla pro stavbu nového mostu nejnižší cenu. Město se zároveň chystá i na opravu dalšího mostu v této lokalitě - u pečovatelského domu v ulici Osmek. "Schválili jsme zadávací podmínky k veřejné zakázce a vyzvali šest firem k podání nabídek," dodal Zácha. Most na Osmeku je podle něj rovněž ve špatném technickém stavu a je nutná jeho výměna. Podle předběžných odhadů přijde tato investice na 2,5 milionu korun.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky stavby, správa, most, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.