sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

D1 u Přerova bude pod kontrolou nového střediska údržby

V blízkosti nově zprovozněné dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou se buduje nové sídlo údržby dálnic. Zajišťovat bude běžnou údržbu a sjízdnost tohoto dálničního úseku bez ohledu na roční dobu nebo klimatické podmínky. Novostavba administrativní budovy a provozních a garážových objektů by měla být dokončena v příštím roce, středisko by mělo být otevřené v březnu, řekl dnes mluvčí olomoucké pobočky ŘSD Miroslav Mazal.

Pracovníci Střediska správy a údržby dálnic (SSÚD) budovaném na 283. kilometru v katastru přerovské části Předmostí budou mít zatím na starost úsek dálnice v délce 14,1 kilometru. Po propojení dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem se toto území rozšíří přibližně na 50 kilometrů směrem k východní části Kroměříže. „Areál vzniká na území bývalého zemědělského družstva u pravého pásu dálnice D1 směr Přerov. Sídlo údržby dálnic bude postaveno netradičně bez přilehlého dálničního oddělení policie s ohledem na dostupnost blízké policejní stanice v Předmostí," uvedl Mazal.

Uvnitř areálu, který bude v pořadí 20. střediskem SSÚD, budou silničáři skladovat posyp potřebný k udržování sjízdnosti dálnice i v zimním období. „Kromě denních činností v terénu je nutno za branami SSÚD zajistit technické zázemí pro odstavení, údržbu a drobné opravy dopravní techniky včetně mechanizace, která vyjde odhadem na 111 milionů korun," doplnil mluvčí.

Celkem 14 kilometrů dlouhý úsek dálnice D1 z Přerova do Lipníku nad Bečvou byl otevřen loni v prosinci. Stavba části D1 mezi Lipníkem a Přerovem začala v roce 2015. Na zprovozněnou část D1 v příštích letech naváže chystaný desetikilometrový úsek Říkovice - Přerov, který je poslední částí této dálnice. Dálnice D1 by pak měla mít po kompletní dostavbě celkem 377 kilometrů z Prahy přes Brno a Ostravu až k polským hranicím.

Autoři | Foto skanska.cz

Štítky dálnice, stavby, D1, Přerov, údržba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.