pátek 3. května 2024 Alexej

Přerov kvůli pandemii koronaviru stěhuje volební místnosti z domova seniorů do mateřské školky

Přerovská radnice kvůli opatřením v souvislosti s pandemií koronaviru stěhuje dvě volební místnosti z domova pro seniory. Město tím chce ochránit nejstarší obyvatele města, kteří v tomto zařízení bydlí. Okrskové volební komise proto přestěhuje do budovy společnosti Meopta a do jedné z mateřských škol, informovala dnes mluvčí radnice Lenka Chalupová. V Přerově budou lidé volit na začátku října kandidáty do krajského zastupitelstva i do Senátu.

"Je to reakce na aktuální epidemiologickou situaci. Chceme se vyvarovat případnému riziku a ochránit naše nejstarší Přerovany, proto se letos neotevřou pro volby místnosti v Domově pro seniory v Kabelíkově ulici," uvedl Pavel Šlesinger z přerovského magistrátu.

Voliči, kteří byli až dosud zvyklí volit právě tady, zamíří v pátek 2. nebo v sobotu 3. října na recepci administrativní budovy společnosti Meopta v Kabelíkově ulici 1, kam bude přemístěn volební okrsek číslo 39. Do budovy mateřské školy na adrese Optiky 14 pak půjdou voliči, kteří spadají pod volební místnost číslo 42. Týká se to lidí s trvalým bydlištěm v ulicích Kabelíkova, Kotasova, Markulčekova, Paula Rausnitze, Pavla Nováka, Purkyňova a Slaměníkova a také obyvatel z ulice Bohuslava Němce a z celé Optické.

Zástupci města voliče upozorňují, že tyto aktuální změny nejsou zachyceny v oznámení o místě a konání voleb, které jsou na výlepových plochách. "Lidé, kteří informaci o změně nezaregistrují, sice v Domově pro seniory narazí na zavřené dveře, ale na nich bude uvedeno, kam mají jít s volebními lístky," doplnila mluvčí radnice. Opatření se týká také případného druhého kola voleb do Senátu, které je naplánováno na 9. a 10. října.

Během nadcházejících krajských a senátních voleb se bude vedle volebních místností volit v jednotlivých okresech také na speciálních stanovištích určených pro lidi v karanténě. Umožněno jim tam bude hlasování z auta. V Olomouckém kraji zatím tato místa zveřejněna nejsou. "Schůzku s armádou na upřesnění máme 10. září. Nejzazší lhůta pro zveřejnění informace o těchto stanovištích na webových stránkách kraje je 17. září, tedy 15 dnů před konáním voleb. Předpokládám, že to zveřejníme dříve," řekl dnes Peter Garláthy z olomouckého krajského úřadu. Dodal, že tato volební staniště bude zajišťovat armáda.

Autoři | Foto Archiv Olomoucká Drbna

Štítky ČR, správa, volby, koronavirus, Přerov, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.