čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Přerovská radnice vyvěsí sokolskou vlajku. Připomene tím události z roku 1941

Tři vlajky vlají na přerovské radnici - česká, evropská a přerovská. Na tři dny v roce se však evropská vlajka nahrazuje jinou. Pravidelně se střídají tibetská s moravskou, nově k nim přibyde sokolská, která 8. října, na Památný den sokolstva, připomene tragické události z roku 1941.

Česká obec sokolská byla v roce 1941 rozpuštěna říšským protektorem Reinardem Heydrichem, protože byla považována za nebezpečnou organizaci pomáhající domácímu odboji během druhé světové války. Její představitele pak v noci ze 7. na 8. října zatklo gestapo. „Byli vězněni, mučeni a deportováni do koncentračních táborů. Třiadevadesát procent z nich se konce války nedožilo. Proti sokolům byla namířena celá řada nacistických aktivit, a během okupace tak bylo v koncentračních táborech umučeno 3 387 sokolů a 8 223 se vrátilo s podlomeným zdravím,“ připomněl radní Jakub Navařík, který vyvěšení vlajky inicioval.

Památný den sokolstva byl oficiálně zařazen mezi významné dny České republiky v roce 2009. „Symbolizuje vzpomínku a úctu všem, kteří v průběhu více než 150 let existence Sokola riskovali a často i položili své životy proto, abychom dnes mohli žít ve svobodné a demokratické zemi. Jsem hrdý na to, že se k této významné vzpomínce letos poprvé připojí i naše město,“ řekl Navařík. 

Další dvě vlajky se na radnici vyvěšují v březnu. 10. března se usazuje tibetská vlajka, symbolicky upozorňující na porušování lidských práv v Tibetu. 28. března se pak vyvěšuje vlajka moravská, která na Den učitelů vzdává hold Janu Amosi Komenskému, který v Přerově žil a učil. Moravská vlajka se pak 5. července zvedá podruhé, a to aby připomněla příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky Přerov, Sokol, vlajka, radnice, magistrát, správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.