sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Město dnes schválilo nájemní smlouvu s Agelem. V budově bude zdravotnická škola

Přerovští radní dnes schválili nájemní smlouvu se společností Agel pro zázemí nové zdravotnické školy v budově na náměstí Přerovského povstání. Vyšší odborná škola zdravotnická provozovaná touto společností by se měla otevřít od příštího školního roku. Prostory jí poskytla radnice, která také budovu opravila na své náklady. Nájem se týká téměř 600 metrů čtverečních situovaných v přízemí a v prvním patře. Další podlaží zůstanou zatím neobsazená, o jejich využití se bude jednat, sdělila dnes mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Nájemní smlouva bude uzavřena na dobu určitou s účinností od 1. června 2021. „Společnost nám začne platit 300 korun za metr čtvereční, ročně to tedy bude 177 tisíc korun," uvedl náměstek primátora Michal Zácha (ODS). „Cílem není ekonomický zisk či poskytování služeb za úplatu, ale vzdělání studentů, kteří následně budou pracovat ve zdravotnictví. Proto jsme nenavrhovali tržní nájemné,“ doplnil primátor města Petr Měřínský (ANO).

Záměr otevřít v Přerově znovu zdravotnickou školu byl jednou z programových priorit přerovské koalice. Vznik školy podpořili memorandem loni v srpnu zástupci hejtmanství, přerovského magistrátu, společnosti Agel a olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Podle předsedy představenstva Agelu Aleše Hermana má společnost již se školami zkušenosti, provozuje je v Českém Těšíně a Ostravě. „Proto si myslím, že další rozšiřování tohoto vzdělávání je nanejvýš žádoucí, zdravotního personálu v naší republice je velmi málo,“ uvedl loni při podpisu memoranda Herman. Studentům, kteří po ukončení studia nastoupí v nemocnicích Agelu, nabídne společnost stipendium.

Pětačtyřicet let stará pětipodlažní budova na náměstí Přerovského povstání prochází od července opravou. Bude mít novou fasádu, vyměňují se okna, zatepluje střecha, součástí projektu je i zřízení bezbariérového vstupu do budovy. Do rekonstrukce město investuje 24,3 milionu korun, město se část peněz pokusí získat z dotací. Krok je nyní podle primátora na straně Agelu, který si musí na ministerstvu školství zajistit zápis vyšší odborné školy do rejstříku škol a školských zařízení. Nájemní smlouva s městem byla jednou z podmínek.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky správa, školy, zdraví, reality, Agel, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.